Foto: Andrejs Grants
Tautas frontes muzejā, Vecpilsētas ielā 13/15, 20. februārī pulksten 17.00 aicina uz žurnālistu Daiņa Īvāna un Artura Snipa stāstījumu par leģendāro rakstu "Par Daugavas likteni domājot", kas tika publicēts 1986. gada 17. oktobrī laikrakstā "Literatūra un Māksla", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Abi autori protestēja pret 1979. gada 10. jūlijā uzsāktajiem ceturtā Daugavas HES būvdarbiem pie Daugavpils. Raksta publicēšana padomju cenzūras apstākļos Latvijas iedzīvotājos radīja pārliecību, ka Daugavu iespējams nosargāt un panākt HES celtniecību pārtraukšanu.

Līdz ar Daugavas aizstāvību sākās arī Trešā atmoda. Savulaik pazīstamais nacionālkomunists Eduards Berklavs "Literatūrai un Mākslai" 1987. gada 3. janvārī rakstīja: "Sirsnīgs paldies Jums un visiem redakcijas darbiniekiem, kas piedalījās cīņā pret Daugavpils hidroelektrostacijas celtniecību. Nezinu, kā to vērtē un vērtēs partija un valdība, bet nešaubīgi varu teikt, ka latviešu tauta to augsti vērtē, nekad neaizmirsīs un vispār ciena jūsu redakcijas pūliņus."

1987. gada 5. novembrī laikrakstos parādījās ziņa par PSRS Ministru Padomes lēmumu pārtraukt jau aizsākto Daugavpils hidroelektrostacijas celtniecību. Uzvara vairāk nekā gadu ilgušajā Latvijas iedzīvotāju cīņā par Augšdaugavas glābšanu daudziem tās dalībniekiem un līdzjutējiem atdeva ticību saviem spēkiem un kliedēja bailes no totalitārās varas. Pirmo reizi tik vērienīgu "komunisma celtnes" projektu apturēja sabiedriskā doma un zinātnieku argumenti.

Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!