Foto: Publicitātes foto. Palasport Arsenale, Giobatta Gianquinto – vieta, kur atradīsies Baltijas valstu paviljons
Šogad Venēcijas arhitektūras biennālē Baltijas valstis pirmo reizi piedalīsies ar vienotu paviljonu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu kuratori strādās vienotā komandā, portālu "Delfi" informēja Venēcijas arhitektūras biennāles Baltijas valstu ekspozīcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Krivade.

Venēcijas biennāles 15. starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 2016.gada 28. maija līdz 27. novembrim.

Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un 2016. gadā būs mūsu valsts septītā dalības reize.

Foto: Publicitātes foto. Tallina

2016. gada trīs Baltijas valstu paviljona sagatavošanā iesaistīta plaša starptautiska arhitektu, plānotāju, sociālantropologu un mākslinieku komanda. Projekts ir uzvarējis trīs atsevišķos nacionālajos konkursos, dodot iespēju pirmo reizi Venēcijas arhitektūras un mākslas biennāles izstāžu vēsturē īstenot ideju par kopīgu Baltijas valstu ekspozīciju.

Biennāles komisārs no Latvijas, Kultūras ministrijas arhitektūras eksperts Jānis Dripe uzsver: "Izstāde ir plānota kā arhitektonisks, sociāls un māksliniecisks stāsts par mūsu (Baltijas) reģiona dzīves norišu telpisko ietvaru. Stāsts par sarežģīto ceļu uz brīvu, informētu un pilsonisku sabiedrību caur infrastruktūru, kuru lietojām nesenā pagātnē, izmantojam šodien vai plānojam nākotnei. Tas ir starpdisciplinārs vēstījums par sabiedrības vērtību telpiskajiem orientieriem."

Foto: Publicitātes foto. Ignalina

"Aktuālie ģeopolitiskie procesi rosina steidzami uzsākt jaunas telpiskas prakses, kas apvieno Baltijas reģionu, stiprinot Eiropas telpu. "Rail Baltic" dzelzceļa projekts, dabasgāzes kuģis "FSRU Independence" un Baltijas jūras telpiskā plānošana ir tikai daži no daudziem šīs jaunās arhitektūras piemēriem," par topošo ekspozīciju stāsta Latvijas kuratori Dagnija Smilga un Niklāvs Paegle.

"Baltijas paviljons būs mēģinājums izprast instrumentus un nosacījumus, ar kuriem rīkojas plašs telpisko nozaru, industriju un infrastruktūru spektrs, pārveidojot cilvēku veidoto vidi gan Baltijas valstīs, gan plašākā reģionā. Neatdalot vizionāras idejas no reāliem materiāliem, ekspozīcija aplūkos telpiskās izmaiņas inertā vidē, kā arī tieksies izprast to cēloņus, likumsakarības un arvien jaunradītās sekas," skaidro N. Paegle.

Baltijas Paviljona izstāde atradīsies Palasport Arsenale, Giobatta Gianquinto – brutālisma perioda sporta zālē, kas atrodas cieši līdzās Venēcijas arhitektūras biennāles galveno notikumu ēkai – Arsenāla izstāžu kompleksam. Augsta, vertikāla dzelzsbetona siena ieskauj grandiozu atvērumu blīvajā, vēsturiskajā Venēcijas apbūvē. Realizēta pēc arhitekta Enriketto Kapucco (Enrichetto Capuzzo) projekta, šī publiskā ēka ir nozīmīga Venēcijas komūnas sociālajām norisēm kopš septiņdesmitajiem gadiem. Kopš pastāvēšanas tā pirmo reizi vērs savas durvis starptautiskajai arhitektūras izstādei.

Foto: Publicitātes foto. Rīga

Venēcijas arhitektūras biennāles kurators ir vairākkārtīgi starptautiski godalgotais Čīles arhitekts Alehandro Aravena (Alejandro Aravena), kurš biennāles kopīgo saturisko uzstādījumu ir konceptuāli nodēvējis – "Reporting from the Front". Alehandro Aravena sola šo biennāli veidot vēl atvērtāku plašākai auditorijai, vēršot uzmanību uz arhitektūras iespējām uzlabot telpiskās vides un sabiedrības dzīves kvalitāti.

Baltijas paviljona komisāri: Rauls Jargs (Raul Järg, Igaunijas Arhitektūras centrs), Jānis Dripe (Latvijas Kultūras ministrija), Ona Lozuraitīte (Ona Lozuraitytė) un Jonas Žukauskas (Jonas Žukauskas, Architektūros Fondas).

Kuratori: Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Laila Zariņa, Jurga Daubaraite (Jurga Daubaraitė), Petras Išora, Ona Lozuraitīte (Ona Lozuraitytė), Johans Tali (Johan Tali), Jonas Žukauskas (Jonas Žukauskas).

Producenti: Architektūros Fondas, Igaunijas Arhitektūras centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!