Foto: DELFI

Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītājs "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) Latvijas Okupācijas muzeja piebūves "Nākotnes nams" būvniecības ieceri varētu iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) šā gada oktobra sākumā, informēja VNĪ.

"[Tas], cik ātri tiks iesniegts būvprojekts ir atkarīgs no iestādēm, kuras saskaņo [tehniskos noteikumus un plānus]," norādīja VNĪ, piebilstot, ka konkrēts laiks, kad tiks iesniegta Okupācijas muzeja piebūves būvniecības iecere, nav zināms, un, ka oktobris minams tikai kā aptuvenaiss projekta iesniegšanas laiks.

Uzņēmumā norādīja, ka pašlaik būvniecības ieceri nevar iesniegt, jo VNĪ strādā pie būvprojekta tehnisko noteikumu aktualizācijas – inženierkomunikāciju turētājiem ir jāpagarina tehniskie noteikumi. Tāpat arī "Nākotnes namam" jāatjauno inženiertopogrāfiskais plāns. "Pēc šo dokumentu saņemšanas, būvprojektu VNĪ iesniegs VARAM," pauda VNĪ.

Jau ziņots, ka septembra sākumā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Latvijas Okupācijas muzeja likuma grozījumus, kuri paredz, ka VARAM ir atbildīga par muzeja rekonstrukcijas būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu līdz būvniecības sākumam. Minētā funkcija iepriekš bija Rīgas pilsētas būvvaldes uzdevums.

Tāpat vēstīts, ka pieņemtie grozījumi nosaka, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts tiks īstenots līdz 2018. gada 1. oktobrim. Piemiņas memoriāla kompleksam noteikts nacionālo interešu objekta statuss.

Projektu plānots īstenot divās kārtās, par katru kārtu iesniedzot noteiktajai ministrijai atsevišķu būvniecības ieceres iesniegumu.

Likumā akceptēts deputāta Ritvara Jansona (NA) priekšlikums, ka būves, kas uzceltas, īstenojot Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksu, ir valsts īpašums, kas nostiprināms uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā.

Būvniecības pirmās kārtas ieceres iesnieguma dokumentācijai būs jāpievieno pirmās kārtas būvprojekts un būvnoteikumos paredzētie dokumenti.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Rīgas pilsētas būvvalde nav izsniegusi būvatļauju Okupācijas muzeja rekonstrukcijai, tostarp piebūves "Nākotnes nams" celtniecībai. Būvvaldes lēmumu neatcēla arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, nododot būvvaldei atkārtoti vērtēt muzeja rekonstrukcijas ieceri. VNĪ apsvēra šo departamenta lēmumu pārsūdzēt tiesā, ja tas būs iespējams.

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts, kura autors ir arhitekts Gunārs Birkerts, ietver ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, tostarp jaunas piebūves "Nākotnes nama" būvniecību, un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!