Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Virkne Krievijas kultūras nozares profesionāļu atklātā vēstulē vērsušies pie prezidenta Vladimira Putina, lūdzot glābt ukraiņu režisoru Oļegu Sencovu, kurš, pieprasot atbrīvot politieslodzītos, 37. dienu ietur badastreiku.

"Cilvēks mirst. Mēs nedomājam, ka viņa vaina ir tik liela, lai par to piespriestu 20 gadus. Viņš savā pārliecībā ir patiess un godīgs – viņa beztermiņa badastreiks tam ir pierādījums," rakstīts paziņojumā, kas publicēta radio "Eho Moskvi" mājaslapā.

Vēstules autori uzskata, ka nepieciešams "izrādīt žēlsirdību, lai glābtu cilvēka dzīvību. Mums ir jāpadara maigāks valsts politiskais klimats, jāsalīgst miers ar kaimiņiem. Mēs Jūs lūdzam, apžēlojiet Oļegu Sencovu."

Zem lūguma ir parakstījušies 12 kultūras pārstāvji, tostarp režisori Andrejs Zvjagincevs, Pāvels Lungins, Aleksandrs Sukurovs, Valērijs Todorovskis un Aleksejs Učiteļs, aktrise Čulpana Hamatova, kā arī žurnālisti Vladimirs Pozners un Ksenija Sobčaka.

Ukraiņu režisors Oļegs Sencovs ir ieslodzīts stingra režīma kolonijā "Baltais lācis" Jamalas Ņencu autonomā apvidus pilsētā Labitnangi un kopš 14. maija ir pieteicis badastreiku. 2015. gada augustā viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, apsūdzot "teroristiskā darbībā" un teroraktu plānošanā anektētajā Krimā – viņš ar līdzdalībniekiem esot grasījies sagraut Ļeņina pieminekli Simferopolē, kā arī aizdedzinājis Krievu kopienas Krimā un partijas "Vienotā Krievija" birojus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!