Foto: Vida Press
Miris holandiešu aktieris Rutgers Hauers, kurš slavu iemantoja ar replikanta Roja Batija lomu 1982. gada Ridlija Skota zinātniskās fantastikas filmā "Blade Runner" ("Pa asmeni skrejošais"), vēstī ārvalstu mediji.

Aktiera oficiālajā mājaslapā publicēts paziņojums, ka Hauers miris piektdien, 19. jūlijā, 75 gadu vecumā savās mājās "pēc īsas slimības". Līdzjūtību savā "Twitter" kontā izteicis meksikāņu kinorežisors Giljermo del Toro, nodēvējot Haeuru par spēcīgu, dziļu, patiesu un magnētisku aktieri, kurš viņa filmām piešķīris patiesību, spēku un skaistumu.

Hauers karjeras laikā filmējies aptuveni 100 filmās, taču zīmīgākā no viņa lomām arvien ir blondais replikants Batijs, kura dialogu filmas finālā aktieris sarakstīja pats.

Karjeru kino viņš uzsāka septiņdesmitajos gados, strādājot ar režisoru Polu Verhovenu, kurš Haueru izvēlējās savām filmām "Turkish Delight" un "Soldier of Orange". 1988. gadā Haeurs saņēma "Zelta globusu" par lomu britu televīzijas filmā "Escape from Sobibor".

Pēdējos gados aktieris pārsvarā darbojās mazbudžeta un nišas kino, kā arī nodarbojās ar labdarību AIDS slimniekiem paša dibinātajā fondā "Rutger Hauer Starfish Association".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!