Foto: Latvijas Rakstnieku savienība
Mūžībā devusies dzejniece Ilze Binde–Ērgle, kas bija Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Māra Čaklā līdzgaitniece (07.07.1941 – 25.01.2021), norādīts Latvijas Rakstnieku savienības mājaslapā esošajā dzejnieces meitas Ievas Muktupāvelas nekrologā.

Dzejnieces galvenā dzejas tēma bija bērni, ģimene, mīlestība, daba un dievs. Sākoties atmodai, Ilze Binde-Ērgle rakstījusi arī skarbus dzejoļus, paužot savu attieksmi pret pastāvošo varu.

Dzejniece strādājusi Jaunatnes teātrī par biļešu kontrolieri un paralēli rakstījusi dzeju. 1971. gadā izdeva savu pirmo dzejoļu krājumu "Traki circeņi ", par ko saņēma atzinību kā jaunā dzejniece. Tika uzņemta Rakstnieku Savienībā. Valmieras teātrī tapa dzejas un mūzikas uzvedums ar jaunās grupas "Menuets" mūziķiem, kas dziedāja komponista Imanta Kalniņa dziesmas ar Ilzes Bindes un Andra Bergmaņa vārdiem, no tām pazīstamākā "Kamēr saule vēl nenoriet". 1978. gadā iznāca otrais dzejoļu krājums "Lai palika galotnīte", 1982. gadā trešais krājums "Tēva mājas", bet 1993. gadā sekoja beidzamais dzejnieces krājums "Ozols nātrēs".

Ilze Binde-Ērgle strādājusi Latvijas televīzijā, Raiņa literatūras un vēstures muzejā par sekretāri un Ojāra Vācieša muzejā par ekskursiju vadītāju. Viņas dzejas rindas izmantotas dziesmās ar Jura Karlsona, Ulda Stabulnieka un Lolitas Vambutes mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!