Foto: AP/Scanpix/LETA
Šā gada 6. septembrī 88 gadu vecumā mūžībā devies franču kino aktieris, viena no lielākajām 20. gadsimta Eiropas kino zvaigznēm Žans Pols Belmondo (1933-2021), aģentūrai AFP paziņojis aktiera jurists.

Aktieris viņsaulē devies esot savās mājās Parīzē.

"Viņš jau kādu laiku jutās ļoti saguris. Viņa aiziešana bija mierpilna," medijiem paudis viņa jurists Mišels Godests (Michel Godest).

Aktieris ar šarmanto smaidu – Žans Pols Belmondo – slavu guva līdz ar franču jaunā viļņa kino (La Nouvelle Vague) uzplaukumu, piemēram, Žana Lika Godāra filmā "Līdz pēdējam elpas vilcienam" ("À bout de souffle", 1960) un citās. Aktieris filmējies arī pie tādiem franču kino klasiķiem kā Klods Lelušs, Marsels Karnē, Žans-Pjērs Melvils, Fransuā Trifo, Luijs Mals, Žaks Derē, Klods Šabrols, Vitorio de Sika un citiem.

Kopumā Belmondo karjeras laikā uz lielā ekrāna nospēlējis lomas vairāk nekā 80 filmās.

Belmondo dzimis 1933. gada 9. aprīlī turīgā parīziešu ģimenē un uzaudzis mākslas aprindās. Viņa tēvs bija pazīstams tēlnieks, bet māte - gleznotāja.

Aktiera karjeru vispirms viņš sāka teātrī, bet vēlāk pievērsās kino, kļūdams par vienu no populārākajiem franču aktieriem ar pusgadsimtu ilgu karjeru. AFP aprēķināts, ka kopumā uz filmām ar viņa piedalīšanos pārdots 130 miljoni kino biļešu. "

Aktieris saņēmis vairākus pagodinošus kino apbalvojumus, tai skaitā Cēzara balvu par mūža ieguldījumu. 2006. gadā viņam tika piešķirts Francijas mākslas un literatūras komandiera ordenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!