Foto: F64

Trešdien, 6. martā pēdējā gaitā pavada izcilo dzejnieku un publicistu Imantu Ziedoni, kurš mūžībā aizgāja pagājušajā nedēļā, 27. februārī, 79 gadu vecumā.

Publiska atvadīšanās no dzejnieka notiek Rīgas Doma baznīcā. Laikā no plkst. 10:00 līdz 13:00 baznīcas durvis ir atvērtas ikvienam, kurš vēlēsies atvadīties no Latvijas kultūras dižgara.

Atvadīties no dzejnieka ierodas tūkstošiem cilvēku, veidojot garu rindu pie Rīgas Domas baznīcas ieejas. Īsi pirms dievkalpojuma sākuma Doma laukums ir ļaužu pilns. Notiekošo baznīcā var vērot arī uz lielā ekrāna ārpusē.

Pieminēt izcilo dzejnieku un publicistu ieradušies dažādu paaudžu ļaudis, gan dzejnieka laikabiedri, gan jaunieši un skolēni.

Pēdējo godu Imantam Ziedonim parādījušas valsts augstākās amatperonas un politiķi. Atvadīties ieradušies Latvijas inteliģences pārstāvji un kultūras darbinieki – aktieri, mākslinieki, literāti u.c.

Doma baznīcā skan paša Imanta Ziedoņa lasījumu ieraksti un Latvijas mūziķu veltītie priekšnesumi dzejnieka piemiņai.

Piemiņas ceremonijā muzicē Rīgas Doma kora skolas Meiteņu koris, Jāzepa Mediņa Zēnu koris, dziedātājs Renārs Kaupers, Latvijas Radio koris, koris "Kamēr...", orķestris "Sinfonietta Rīga", Dārziņa vīru koris, koris "Ave Sol", pianists Vestards Šimkus, flautiste Dita Krenberga, dziedātāja Ieva Parša, maestro Raimonds Pauls un "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets.

Mācītāja Jura Rubeņa dzejniekam veltītais dievkalpojums noritēs no plkst. 13 līdz 13.45. Īsi pirms dievkalpojuma ieeja baznīcā būs liegta.

Pasākuma norises tiešraidi nodrošinās Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Respektējot Imanta Ziedoņa ģimenes lūgumu, bēru organizācijas komisija aicina visus atvadīties gribētājus būt saprotošiem un tolerantiem - nefotografēt un nefilmēt atvadīšanās procesa gaitu Rīgas Domā. Tiesības iemūžināt pasākumu Rīgas Domā ir deleģētas tikai Latvijas Televīzijai, Latvijas Radio un ģimenes fotogrāfam Gunāram Janaitim.

Dzejnieks tiks guldīts zemes klēpī Ragaciema kapos, piedaloties tikai tuvākajiem cilvēkiem. Organizatori nogādās dzejniekam veltītos ziedus līdz kapavietai Ragaciemā, ja tie tiks nolikti Doma laukumā pie lielā ekrāna.

Satiksmes ierobežojumi

Saistībā ar dzejnieka Imanta Ziedoņa izvadīšanu 6. martā, atsevišķās vietās Vecrīgā tiks noteikti transportlīdzekļu stāvēšanas un apstāšanās ierobežojumi.

No plkst.7.30 līdz 14 būs aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt Herdera laukumā, Bīskapā gātē no Herdera laukuma līdz 11. novembra krastmalai, 11.novembra krastmalā, posmā un virzienā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei, kā arī 11.novembra krastmalas 45 metru garā posmā un virzienā no Poļu gātes līdz Bīskapa gātei.

Šie ierobežojumi neattieksies uz transportlīdzekļiem ar speciālām caurlaidēm.

Akcija 'Ziedonis ir dzīvs'

Jau ziņots, ka dzejnieka bēru dienā nodibinājuma "Rīga 2014" brīvprātīgie rīko akciju "Ziedonis ir dzīvs!", aicinot plkst.14:00 veltīt laiku viņa daiļrades lasīšanai un popularizēšanai.

Ikviens Ziedoņa daiļrades cienītājs aicināts balsī, klusināti, domās, dziesmā, no grāmatas, no galvas, no datora... tramvajā, uz skatuves, mājās, uz ielas... no sirds lasīt Imanta Ziedoņa darbus.

Brīvais mikrofons šai akcijai būs pieejams mākslas muzeja "Rīgas Birža" ātrijā.

Imants Ziedonis (1933 – 2013) ir latviešu dzejnieks, publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis un viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Viņš bija spilgts atmodas laika politiskais darbinieks.

Dzejnieks saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus, tostarp otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un izcilu veikumu latviešu literatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!