Foto: LETA

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Osvalds Zebris "Gaiļu kalna ēnā", "Dienas grāmata".

Literārais un zinātniskais konsultants Vents Zvaigzne. Mākslinieks Jānis Esītis.

Osvalda Zebra romāns "Gaiļu kalna ēnā" ir sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" pirmais darbs – sakņots pirmajos lielajos satricinājumos Latvijas 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma vēsturē. Tā laika notikumi bija izšķirīgs brīdis latviešu nācijas tapšanā, tie lika pamatus Latvijas valstij. Romāna priekšplānā izvirzīts smags un pavisam neromantisks jautājums – kāds ir indivīda ceļš no pretošanās idejas līdz revolūcijas upuriem, no ideālistiska skata uz rītdienu un it kā sabiedrības interešu vārdā uzsāktas cīņas līdz noziegumam un dziļam izmisumam.

BIO LV: Prozists Osvalds Zebris dzimis 1975. gadā Rīgā. Beidzis Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultāti, ieguvis maģistra grādu uzņēmējdarbības vadības programmā. Strādājis kā žurnālists un redaktors laikrakstos "Diena" un "Neatkarīgā Rīta Avīze", bijis žurnāla "Kapitāls" galvenais redaktors, vadījis portālu www.kulturasdiena.lv. Strādājis mārketinga komunikāciju jomā uzņēmumos "Hill and Knowlton Latvia" un "McCann".

Ar rakstniecību nodarbojas kopš 2007. gada. 2008./2009. gadā piedalījies Rakstnieku savienības organizētajā Literārajā akadēmijā. Pirmā grāmata – stāstu krājums "Brīvība tīklos" (2010) – novērtēta ar Literatūras gada balvu nominācijā "Spilgtākā debija". 2013. gadā publicējis romānu "Koka nama ļaudis". "Gaiļu kalna ēnā" ir viņa trešā grāmata.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!