Foto: Dāvis Ūlands, F64
Patriotu nedēļa šogad aizrit klusas pieminēšanas un atbildīgas rīcības zīmē. Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās, lai samazinātu koronavīrusa izplatību, tāpēc 18, novembra svētkos šogad izpaliek ierastā pulcēšanās pie Brīvības pieminekļa, salūts 11. novembra krastmalā un citi ierasti pasākumi. Kopības sajūtu un svinīgumu šodien palīdzēs uzturēt plašs bezmaksas svētku koncertu piedāvājums, ko varat baudīt tiešsaistē savās mājās pie svētku galda.

Rīgas kamerkora "Ave Sol" koncerts "Brīvības atziņas"

18. novembrī pulksten 21.00 televīzijas kanāla "ReTV" ēterā izskanēs Rīgas kamerkora "Ave Sol" Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienai veltīts koncerts "Brīvības atziņas".

Šajā laikā, kad esam spiesti atteikties no vienojošu svētku norisēm klātienē, Rīgas kamerkoris "Ave Sol" aicina Latvijas 102. dzimšanas dienu svinēt, stiprinot ikviena brīvības garu muzikālu atziņu pastaigā, kurā ceļš iezaigosies mūsu tautas dižgaru atziņās par brīvības jēgu – koncertā "Brīvības atziņas".

Foto: Publicitātes attēli

Koncertā skanēs latviešu mūzikas pērles, ko radījuši gan latviešu mūzikas un dzejas dižgari – Jāzeps Vītols, Emīls Dārziņš, Emilis Melngailis, Rainis –, gan mūsdienu izcilākie komponisti un dzejnieki – Jānis Lūsēns, Zigmars Liepiņš, Ēriks Ešenvalds u. c. –, kuri ar savu pārliecību, radošo enerģiju un drosmi bijuši līdzdalīgi valsts neatkarības atjaunošanas procesos, iedvesmojot un vienojot.

Svētku koncerts "Par zemi, ko mīlam"

Svinot Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienu, 18. novembrī plkst. 17:00 tiešraidē no RKTMC "Mazā ģilde" Lielās zāles notiks svētku koncerts "Par zemi, ko mīlam", kurā uzstāsies tenori Mihails Čuļpajevs, Andris Ludvigs, Juris Vizbulis un instrumentālā grupa – Ilze Ozoliņa (klavieres), Inita Āboliņa (akordeons) un Mareks Auziņš (kontrabass).

Koncerta tiešraide būs skatāma vietnē www.mazagilde.lv un Mazās ģildes "Facebook" lapā.

Valsts svētkos RKTMC "Mazā Ģilde" vēlas dāvināt ikvienam skatītājam gaišu svētku koncertu tiešraidē. Koncerta mākslinieki izpildīs Jāņa Ivanova, Alfrēda Kalniņa, Imanta Kalniņa, Edgara Račevska, Bruno Skultes, Alfrēda Vintera, Arvīda Žilinska u.c. latviešu autoru skaņdarbus, kā arī tautas dziesmas. Koncerta programmu papildinās Ojāra Vācieša dzejas un Jāņa Jaunsudrabiņa esejas "Piemini Latviju" fragmenti Initas Malnačas lasījumā.

Svētku koncerts "Stūrakmeņi" ar postfolkloras grupas "Iļģi" piedalīšanos

Foto: Kristaps Kalns


Koncerts tiešraidē no Dzelzceļa vēstures muzeja vēstīs par Latvijas sabiedrības un valsts vērtību "stūrakmeņiem" – Latvijas dabu, tradīcijām, kultūras īpatnībām, vēsturisko pieredzi, ģimenes vērtībām un patriotiskuma apziņas cēloņiem.

Koncertā "Iļģu" izpildījumā skanēs grupas oriģināldarbi un latviešu tradicionālās mūzikas kompozīcijas, kuru izpildījumu papildinās tematiski skatuves ekrāna video materiāli.

Koncertu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Brūveris.
Koncertu plkst. 16:00 varēs vērot interneta tiešraidē sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Koncerts "Strūrakmeņi" ir tradicionālais Rīgas domes rīkotais svētku koncerts. Šogad, valstī valdošās epidemioloģiskās situācijas dēļ tas nenotiek klātienē, bet tiešraides formātā interneta vidē.

Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts "Dziesma dzimtenei"

No plkst. 10:00 līdz pusnaktij būs iespēja noskatīties Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncertu "Dziesma dzimtenei".

Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienā Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde ikvienam interesentam dāvā iespēju noskatīties Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncertu "Dziesma dzimtenei".

Stundu garajā koncertprogrammā iekļauti tādu komponistu kā Imanta Kalniņa, Jura Vaivoda, Raimonda Paula, Artura Maskata, Jēkaba Jančevska, Raimonda Tigula, Lolitas Ritmanes, Ulda Stabulnieka, Ulda Marhilēviča, Emīla Dārziņa un Lūcijas Garūtas skaņdarbi, kas īpaši piemeklēti šim laikam un noskaņai.

Foto: Publicitātes attēli

Kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais par šo koncertu saka tā: "Šī koncerta programma veidota galvenokārt balstoties uz muzikālo materiālu, kas saistīts gan ar 11. novembra notikumiem, gan ar valsts svētkiem. Komponistu palete no latviešu mūziķiem ir diezgan plaša. Iedziedāsim gan Imantu Kalniņu, gan divus jaundarbus, kas tapuši pirmā pandēmijas viļņa laikā, ko sarakstījis Jēkabs Jančevskis kopā ar Inesi Zanderi un Raimonds Tiguls kopā ar teksta autori Noru Ikstenu. Šajā koncertā būs arī viens pirmatskaņojums, ko sarakstījis Maestro Raimonds Pauls, ar ļoti skaistu un smeldzīgu tekstu par kreklu šūšanu. Izskanēs arī tādi grandi kā Stabulnieka "Barons", Jura Vaivoda tautasdziesmu apdare "Mōte dēleņu auklēja" latgaliešu valodā, kurai ir ļoti piemērots saturs. Izskanēs arī Artura Maskata viens Madrigāls un Ulda Marhilēviča darbs no simtgades projekta, kas ir ārkārtīgi patriotisks un ļoti piemērots šim laikam, kā arī Emīls Dārziņš, kas ilgu laiku nav skanējis. Šī laika noskaņās mēs izvēlējāmies arī nodziedāt Lūcijas Garūtas Tēvreizi – tādu aizlūgumu par mums visiem, lai mēs būtu stipri, veseli un izturīgi. Šī lūgšana vienmēr ir emocionāla un man liekas, ka tā neatstāj vienaldzīgu nevienu, vai ticīgu vai neticīgu. Tāpat koncertā būs dzirdama tituldziesma, kas Valsts kora izpildījumā tika iedziedāta latviešu filmā "Dvēseļu putenis."

Koncertu būs iespējams skatīties Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes "Facebook" lapā.

"Latvijas Koncertu" sveiciens Latvijas valsts svētkos

VSIA "Latvijas Koncerti" sveic savus klausītājus Latvijas valsts svētkos un aicina izbaudīt Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienai veltīto svētku koncertu 18. novembrī LTV 1. kanālā plkst. 18:35.

"Latvijas Koncertu" direktors Guntars Ķirsis: "Laikā, kad svētkus svinēsim mājās un ierasto svinīgo pasākumu apmeklēšana mums būs kā dāvana tikai nākotnē, "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Latvijas Prezidenta kanceleju, Kultūras ministriju, Latvijas Televīziju un Latvijas Radio savus klausītājus un mūziķus sveic Latvijas proklamēšanas 102.gadadienā un aicina svētku noskaņās baudīt svinīgo koncertu un būt klāt Latvijas Valsts prezidenta uzrunas brīdī."

Valsts svētku koncertā Rīgas Pilī skanēs Jāņa Ivanova "Dzimtenes ainava", Artura Maskata "Romance", Georga Pelēča "Pieneņu lauks", Jēkaba Nīmaņa "Auga, auga Rūžeņa", Jāņa Lūsēna "Taisnība" un citi skaņdarbi. Uz skatuves kāps Rīgas Doma zēnu koris, vokālā grupa "Insomnia", trio "Art-i-Shock", "Jakob Noiman festival band", solisti – Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Aišpurs, Maksims Busels un citi. Svētku koncerta režisors Reinis Suhanovs.

Latvijas virtuālā pūtēju orķestra debija 18. novembra rītā

2020. gada 18. novembrī plkst. 8:00 publicitāti piedzīvos pirmais Latvijas virtuālā pūtēju orķestra sveiciens video formātā Latvijas iedzīvotājiem.

Tajā orķestris atskaņos Imanta Kalniņa skaņdarbu "Pūt, Vējiņi!", kas būs veltīts Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienai.

Idejas autore, Bauskas pūtēju orķestra diriģente Lelde Erta, kā galveno video projekta rašanās impulsu minējusi tuvojošos Valsts svētkus, kuros pūtēju orķestriem ierasts spēlēt latviešu mūzikas koncertprogrammas. Šogad koncerts klātienē diemžēl izpaliks, tāpēc nācās meklēt citādas, netradicionālas darba metodes.

"Tas būs jauks apsveikums visiem Latvijas iedzīvotājiem svētkos. Ļoti iepriecināja atsaucība un labi sagatavotie individuālie video ieraksti no mūziķiem, kas tika iesūtīti no dažādiem Latvijas novadu orķestriem. Projekta pamatideja bija aicinjums radīt ko skaistu un motivēt pārējos kolēģus laikā, kad pilnvērtīgi strādāt klātienē nav iespējams."

Koncerts būs skatāms Latvijas pūtēju orķestru Facebook lapā.

Koncertuzvedums "Baņuta"

Šodien plkst. 19:00 tiešraidē būs skatāms pirmās latviešu nacionālās operas "Baņuta" koncertuzvedums. Rīgas Latviešu biedrība Latvijas valsts 102.gadadienā tiešraidē no biedrības Lielās zāles aicina uz koncertuzvedumu "Pirmajai latviešu nacionālajai operai "Baņuta" - 100".

"Laikā, kad Latvijas kultūru un sabiedrisko dzīvi nospiedis Covid-19 izraisītās krīzes slogs, operas "Baņuta" simtgades atcere Rīgas Latviešu biedrības 152.gadskārtā un Latvijas proklamēšanas 102.gadadienā ir gan kā nacionālās kultūras ilgtspējas apliecinājums, gan apliecinājums biedrības darbības nepārtrauktībai. Arī mūsdienīgs atgādinājums par to trauksmaino laiku pirms 100 gadiem - 1920.gada pavasari, kad, pārvarot grūtības, auga Latvijas valsts, kad pirmo reizi tika iestudēta pašiem sava- latviešu nacionālā oriģinālopera," pauda biedrībā.

Paredzēts, ka koncertuzvedumā "Pirmajai latviešu nacionālajai operai "Baņuta" - 100" koncentrētā veidā divu klavieru pavadījumā, sekojot pirmās latviešu nacionālās operas libreta oriģinālam, skanēs operas ārijas un dziedājumi jaunu, daudzsološu solistu Laimas Krīgeres, Jura Jopes, Riharda Millera, Tatjanas Kalniņas, Edgara Ošleja un Daiņa Kalnača izpildījumā.

Artūra Krūmiņa libreta oriģināla poētisko tekstu atklāt palīdzēs Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš.

Pie klavierēm atradīsies koncertuzveduma muzikālais vadītājs Ventis Zilberts un pianiste Inguna Puriņa. Diriģents būs Viesturs Gailis, savukārt vokālā konsultante - Zigrīda Krīgere. Koncertuzvedums tapis Gunta Gailīša režijā. Scenārija autore ir Stella Līpīte, atklāja biedrībā.

Interneta tiešraide būs skatāma Rīgas Latviešu biedrības "Facebook" lapā.

NBS Štāba orķestris aicina skatīties svētku koncertu

18. novembrī plkst. 20:00 par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienai platformā "LMT Straume" būs skatāms Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra svētku koncerts – dzimšanas dienas dāvana. Koncertā skanēs latviešu akadēmiskā un populārā mūzika.

“Neatkarīga valsts nav iedomājama bez savas armijas, savukārt Latvijas armija nav iedomājama bez Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestra. Laikā, kad epidemioloģisko apstākļu dēļ nevaram pulcēties 11. novembra krastmalā un pie Brīvības pieminekļa, Štāba orķestris paliek uzticīgs saviem klausītājiem,” uzsver Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestris.

Koncerta programmā ir iekļauti jauno un Latvijā atzīto komponistu darbi: Kārļa Rēriha simfonija pūtēju orķestrim Pārmaiņu upē, Sergeja Austra Universa Latgales sirds, un Alvila Altmaņa Tango mežragam ar orķestri. Jāpiebilst, ka visi iepriekš minētie skaņdarbi būs pirmatskaņojumi. Koncerta noslēgumā skanēs tautā iemīļotas Gunāra Rozenberga, Raimonda Paula un citu autoru dziesmas.

Koncertā piedalīsies Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestris, solisti — kaprālis Gatis Supe, kaprālis Artūrs Krūmiņš un Luīze Krasta, diriģents kapteiņleitnants Guntis Kumačevs. Koncertu vadīs kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

Koncerts “No Vītola līdz Paulam”

No pulksten 16.00 līdz 17.00 VEF Kultūras pilī. Orķestris “Rīga”, solisti – Daumants Kalniņš, Inga Šļubovska-Kancēviča, Ieva Parša un Oskars Petrauskis. Dejotāji: Dāniela Bāra un Reinis Rešetins. Diriģents Valdis Butāns. Koncertu vada Zane Daudziņa un Vilis Daudziņš.

Rīko orķestris “Rīga”. Koncerts skatāms orķestra "Rīga" "Facebook" lapā.

Koncerts “Latvijas spēka dziesmas”

No 16:00–17:30 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Piedalās Rēzija Kalniņa, Ieva Akuratere, Lilita Ozoliņa, Jānis Aišpurs un Alex.

Rīko RPKIA Kultūras pils “Ziemeļblāzma”. Koncerts skatāms Kultūras pils "Ziemeļblāzma" "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!