Foto: F64

Svētdien, 14. oktobrī, 60 gadu jubileju atzīmē latviešu komponists un mūziķis Zigmars Liepiņš.

Dzimšanas dienas vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī izskanēs komponista teātra un kino mūzikas koncerts ”Un mīlestība?...”, ko veidojis režisors Valdis Lūriņš. Jubilejas koncertu Nacionālajā teātrī varēs noskatīties arī 16. un 17. oktobrī.

Koncertā skanēs Zigmara Liepiņa mūzika no teātra izrādēm ”Žanna d'Arka”, ”Trīs draugi”, ”Vadonis”, ”Atvadu izrāde”, ”Trīs musketieri”, ”Adata”, ”Momo”, ”Emīls un Berlīnes zēni”, no kinofilmas – ”Vajadzīga soliste” un animācijas filmām – ”Sēd uz sliekšņa pasaciņa”, ”Ness un Nesija”.

Piedalīsies aktieri: Marija Bērziņa, Dace Bonāte, Zane Dombrovska, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Dita Lūriņa, Mārtiņš Brūveris, Juris Hiršs, Mārtiņš Egliens, Juris Jope, Ivars Kļavinskis, Mārcis Maņjakovs, Egils Melnbārdis, Uldis Norenbergs, Jānis Skanis. Uz skatuves kāps mūziķi: Arturs Šingirejs, vokālais ansamblis ”Latvian Voices”, Kristaps Krievkalns, Andris Barons, Pēteris Liepiņš, Gundars Lintiņš.

Atzīmējot Zigmara Liepiņa apaļo jubileju, šovasar notika koncertu sērija ”Atgriešanās”, ar kuru mākslinieks viesojās vairākās Latvijas pilsētās. Sērija noslēdzās ar pilnībā izpārdotiem koncertiem 23. un 24.augustā Dzintaru koncertzālē, Jūrmalā. Par godu komponista jubilejai, izdevniecība ”Mikrofona ieraksti” 14. oktobrī laiž klajā DVD ar abu noslēguma koncertu spilgtāko mirkļu ierakstiem. Koncertos skanēja komponista populārākās estrādes dziesmas, dziesmas no teātru izrādēm un populārākās operu un rokoperu ārijas.

Jubilejas gadā Latvijas Nacionālajā teātrī Indra Rogas iestudējumā pirmizrādi piedzīvoja Zigmara Liepiņa opera ”Parīzes dievmātes katedrāle”, tika izdota skaņdarbu izlase ”Operai un teātrim”, pirmatskaņojumu piedzīvoja Liepiņa jaundarbs ”Koncerts vijolei ar orķestri” ar jaunās un talantīgās vijolnieces Paulas Šūmanes piedalīšanos un notika citi pasākumi

Šī gada augustā par ieguldījumu Latvijas kultūrā Zigmaram Liepiņam tika pasniegts Ministru kabineta atzinības raksts.

Zigmars Liepiņš dzimis 1952. gada 14. oktobrī Liepājā. Estrādes mūzikas virsotnes sasniedzis, vadot ansambļus ”Modo” un ”Opus” 20. gadsimta septiņdesmito beigās un astoņdesmitajos gados. 1985. gadā ”Mikrofona aptaujā” uzvarēja Zigmara Liepiņa dziesma "Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas", kuru izpildīja Mirdza Zīvere.

Sarakstījis rokoperu ”Lāčplēsis” divos cēlienos, kas pirmizrādi piedzīvoja 1988. gadā un kļuva par vienu no Atmodas laika kultūras simboliem. Nozīmīgāko lieldarbu vidū ir arī opera ”Parīzes dievmātes katedrāle”, ”No rozes un asinīm” un mūzikls ”Adata”.

Zigmars Liepiņš arī rakstījis mūziku teātra izrādēm, to vidū ”Spartaks” , ”Žanna d'Arka”, ”Mirabo”, ”Emīls un Berlīnes zēni” , ”Momo”, ”Iela”, ”Trīs draugi”, ”Trīs musketieri”, ”Trešais vārds”, ”Vadonis”, ”Iedomu spoguļi”, ”Meistars Aleksandrs” un daudzām citām.

1993. gadā Zigmars Liepiņš kļuva par pirmā Latvijas komercradio ar savu programmu a/s Radio SWH vadītāju. 2007. gada jūlijā Liepiņš pārdeva sev piederošās a/s Radio SWH akcijas, bet novembrī pameta Valdes priekšsēdētāja amatu.

2002. gadā Liepiņš saņēmis IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!