Foto: Jānis Deinats

Trešdien, 20. maijā, jubileju svin Latvijas Nacionālās operas solists, izcilais baritons Samsons Izjumovs. Viņš tiek raksturots kā spožs vadošo baritona lomu dziedātājs, kurš ieguvis skatītāju nedalītu atzinību gan par savu vokālo meistarību, gan aktieriski izcilo sniegumu.

Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs, operdziedātājs Egils Siliņš par mākslinieku saka: "Mīļo Samson, kā tu zini, mēs abi esam mācījušies pie viena un tā paša vokālā pedagoga – pie profesora Gurija Antipova. Tas ir devis mūsu patstāvībai, mūsu domāšanai savu zīmogu un nospiedumu, un tas, ka tu joprojām esi tik labā formā savā apaļajā jubilejā, pierāda, ka virziens un ceļš, ko viņš mums parādīja, ir bijis pareizs. Es šad tad domāju – ja Atmoda būtu notikusi gadus desmit agrāk, tu noteikti būtu veidojis pavisam citu karjeru un vairāki pasaules vadošie operteātri būtu tavi darba devēji. Tas, kas manī vienmēr ir izraisījis apbrīnu, ir tava vokālā līnija, tavs miers, nosvērtība un pārliecība, tavs mākslinieciskais stāvojums. Novēlu tev vēl ilgus gadus saglabāt šādu brīnišķīgu formu! Un es zinu, ka dziedātājiem dziedāšana un veselība šajos gados ir pats svarīgākais."

Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš Samsonu Izjumovu sauc par mākslinieku ar lielo burtu: "Samsons ļoti jūt savus partnerus un vienmēr rūpējas par viņiem. Šīs viņa īpašības padara kopā pavadītos mirkļus neaizmirstamus un īpašus, jau kopš pirmās mūsu satikšanās reizes – manas diplomeksāmena izrādes "Nabuko". Visās lomās, ko kopā esam izdzīvojuši, Samsons ir spējis radīt īpašas emocijas un ar savu izpildījumu tās nodot ikvienam klātesošajam, un tas ir īpaši gan diriģentam, gan orķestrim. Sveiciens jubilejā, novēlu veselību un spēku!"

Samsona Izjumova kolēģe, operdziedātāja Sonora Vaice jubilāru sveic šādiem vārdiem: "Samsons ir nozīmīgs cilvēks manā mūžā. Tas mirklis, kad viņš pirmoreiz Viļņā, manā pirmajā operas izrādē "Rigoleto", paņēma mani aiz rokas un tādu, pavisam sabijušos, izvadāja pa skatuvi, radīja pilnīgu drošības un stabilitātes sajūtu, un tā joprojām saglabājas katrā izrādē, kur mums ir bijis jādzied kopā. Un nav tā, ka viņš darītu ko speciālu. Vienkārši visa viņa būtība rada šo drošības, miera, patiesās sirsnības un atbalsta sajūtu. Un viņa balsī tas viss atbalsojas. Viņš pilnīgi noteikti pieder pie tās pašas pasaules baritonu plejādes, kurā ir Brusons, Hvorostovskis, Terfels. Un nav svarīgi, kur dzīve viņam likusi uzplaukt! Itāļi šādas balsis sauc par "nobile" – cēlām balsīm. Dziedi un baudi dzīvi, jo tā tu ļauj baudīt sevi, savu spēcīgo personību un Tavu patieso balss skaistumu! Un paldies, Samson, ka tu esi manā dzīvē!"

"Samsons bija mans pirmais elks. Biju maza meitene un, Rīgā uz ielas ieraugot Samsonu, saucu: – mamma, tas ir Samsons Izjumovs!" atceras operdziedātāja Ilona Bagele.

"Kādreiz likās – ja nāksies stāvēt uz vienas skatuves ar šo dziedātāju, es turpat noģībšu! Mūsu pirmā satikšanās uz skatuves bija operā " Jevgeņijs Oņegins", kur Samsons dziedāja titullomu. Un tad es pārliecinājos, ka viņš ir brīnišķīgs cilvēks, brīnišķīgs dziedātājs un aktieris, ar milzīgu harismu un talantu. Vienmēr apbrīnoju viņa profesionālās prasmes. Kad lūdzu padomu, viņš nekad neatsaka, viņa plecs, uz kā balstīties, vienmēr ir blakus. Samson, novēlu Tev labu veselību, lai pietiek spēku vēl ilgi būt uz skatuves gan kā solistam, gan aktierim! Tu mums esi ļoti vajadzīgs!" novēl operas māksliniece.

Samsons Izjumovs ir Latvijas Nacionālās operas solists kopš 1978. gada. Viņa plašajā repertuārā ir tādas galvenās baritona lomas kā Nabuko, Rigoleto, Makbets, Skarpija, Jevgeņijs Oņegins, Tomskis, Šarpless, Amonasro, Poza, Renato jeb grāfs Ankarstrēms, Žoržs Žermons, Boriss Izmailovs, Aļeko, Dēmons un citas, solo partijas vokāli Mocarta, Verdi, Forē Rekviēmos, Brāmsa Vācu rekviēmā, Orfa "Carmina Burana", plašs dziesmu repertuārs u.c.

Samsons Izjumovs ir Lielās mūzikas balvas laureāts (1996) par Skarpijas lomu Džakomo Pučīni operā "Toska", titullomu Džuzepes Verdi operā "Nabuko" un izcilu sniegumu agrāk iestudētajās lomās (Rigoleto, Žoržs Žermons), kā arī Aldara Starptautiskās Gada balvas laureāts (1997). 2010. gadā Samsonam Izjumovam piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. Viņš saņēmis Latvijas Gāzes Gada balvu Operai 2015 par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā.

Dziedātājs absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas) Vokālo nodaļu prof. Gurija Antipova klasē (1979). Ar panākumiem piedalījies vairākos starptautiskos vokālistu konkursos, tostarp Georga Otsa starptautiskajā vokālistu konkursā Tallinā 1985. gadā, kur ieguvis pirmo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!