Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 3. jūnijā, pulksten 18 Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā VII Vēsturisko ērģeļu svētku "Latvija – ērģeļu zeme" koncertu sērija tiks atklāta ar programmu "Riga Organum Duo – 10".

Ilonas Birģeles un Diānas Jaunzemes-Portnajas ērģeļu duets "Riga Organum Duo" ar pasaules pirmatskaņojumu svinēs desmito jubileju. Mākslinieces kopā ar sitaminstrumentālisti Virdžīniju Laubi-Vītiņu piedāvās vērienīgu, daudzveidīgu un iedvesmojošu latviešu komponistu skaņdarbu programmu. Tajā skanēs Jāņa Ivanova, Platona Buravicka, Georga Pelēča, Lolitas Ritmanes, Renātes Stivriņas, kā arī jubilāru Riharda Zaļupes un Dzintras Kurmes-Gedroicas mūzika, portālu "Delfi" informē koncertu sērijas rīkotāju pārstāve Inese Libere.

VII Vēsturisko ērģeļu svētkos "Latvija – ērģeļu zeme" interesentiem ir iespēja apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu. Projektā "Latvija – ērģeļu zeme" ietvertās ērģeles ir izvēlētas apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā. Organizatori ir izvēlējušies Latvijas lielākos, izcilākos, vērtīgākos, skanīgākos, tembrāli krāšņākos un vēsturiski nozīmīgos instrumentus. Katras ērģeles ir īpašas, katrām ir sava vēsture un stāsts, kuru pirms koncertiem ievadlekcijā izstāstīs ērģelnieki vai ērģeļmeistri.

Rīga jau izsenis ir bijusi pazīstama Eiropā un pasaulē ar izcilajām, vēsturiski nozīmīgajām, unikālajām ērģelēm. Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā ir lielisks "Sauer" firmas instruments, kas būvēts 1906. gadā, un ir lielākais slavenā vācu ērģeļbūvētāja V. Zauera (W. Sauer, 1831–1916) darbs Latvijā. VII Vēsturisko ērģeļu svētku "Latvija – ērģeļu zeme" atklāšanas koncertā 3. jūnijā Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā varēs baudīt Zauera izcilākās Latvijā būvētās ērģeles, kas var lepoties ar pirms dažiem gadiem pēc restaurācijas atgūto autentisko skanējumu.

Svētku koncerts tiks translēts uz ekrāniem zālē un apmeklētāji varēs redzēt ērģelnieku sniegumu. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!