Foto: Publicitātes foto

Trešo gadu Cēsu terasē "Zaļa Zāle" gaidāmi vairāki koncerti kultūras notikumu sērijā "Zemlika nāk…", no kuriem pirmais gaidāms 10. jūnijā, kad koncertu sniegs pianists Vojteks Ščepaniks (Wojtek Szczepanik) no Polijas, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Vojteks Ščepaniks ir jauns poļu komponists, pianists un mūzikas producents. Aizrāvies ar klavierspēli, Vojteks savā radošajā ceļā saskāries ar dažādu žanru mūziku. Rokmūzikā viņš atrod kontrastu starp enerģiju un mieru, blūzā viņš iemācās izpaust sevi improvizējot, bet pateicoties džezam viņa mūzikas asinsritē plūst sinkopes un atpazīstamas harmonijas. Visu minēto mūziķis izmanto, lai radītu savu, kā vārdu krājumā ieviesies pēdējo gadu laikā – "neoklasisko" mūziku.

Pirms trim gadiem klajā nācis Vojteka Ščepanika debijas albums "Margines". Pagājušā gada nogalē sekojis ieraksts "Instinct", kas publicēts Dāvida Vengrēna (David Wenngren) jeb "Library Tapes" izdevniecībā "1631 Recordings". Īpašas klavieru skaņas meklējumos Vojteks šī albuma ierakstam tika atradis kādu nelielu, 18. gadsimtā celtu lauku baznīcu. Celta no koka tā klavieru tembram piešķīrusi siltāku, dziļāku un bagātīgāku tembru. Turklāt albumā dzirdamais instruments skaņots zemāk nekā ierasts (432Hz), kas jo īpaši rezonējot ar klausītāja ķermeni.

"Poļu pianista mūzikai piemīt savdabīgs un nepieradināti vienkāršs skanējums. Ar tādiem vispārinājumiem, protams, varētu portretēt arī, piemēram, mūsu Georgu Pelēci vai Raimondu Tigulu. Taču Ščepanikam raksturīgas dažādu žanru gaismēnas, ritmiska intensitāte, harmoniskā valoda, kā veroties debesu mākoņrakstos vai, kā jaunā albuma "Instinct" videorullītī, lidojot pār Polijas laukiem un piezemējoties trīs gadsimtus vecā koka baznīcā Palczevas pilsētā, kur ieraksts tapis," iesakot pianista koncertu, rakstījis Dāvis Eņģelis.

Vojteka Ščepanika koncerts būs pirmais triju koncertu sērijā "Zemlika nāk…" vasaras mēnešos Cēsīs.

Biļetes uz Vojteka Ščepanika koncertu Cēsīs 10. jūnijā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – "Bezrindas". Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!