Foto: Publicitātes foto

Raimiks jeb kā viņu tagad pazīst - El Mars, ir neparasti sirsnīgs un tiešs. Bieži intervijās runā par brīvību. Viņš visu dara pats – sacer, ieraksta, izdod un sarīko sev pārgalvīgi lielu koncertu galvaspilsētas stilīgākajā koncertzālē. Pats noorganizē albumu piegādi un stāsta, cik ļoti daudz viņam nozīmē jaunais ieraksts un lielais koncerts. Uz El Mars zvaigžņu stundu vēl var paspēt – koncerts notiks 6. decembrā vakarā, koncertzālē "Palladium", bet īsi pirms tam, neliela saruna ar pašu ceļotāju un mūziķi Raimondu Gusarevu.

"Lampu drudzi šobrīd izjūtu vispozitīvākajā tā izpratnē! Gribas spēlēt, ļoti! Izdevies viss ir pat necerēti labi. Ko sagaidīt koncertā nezinu es pats, taču tas viennozīmīgi būs viens varens ceļojums!" tā par gaidāmo uzstāšanos saka El Mars.

Jau zināms, ka koncertā skanējumu bagātinās arī vijole, klavieres, trompete, un etniskās mūzikas instrumenti, piemēram, indiešu perkusijas "tablas", bet skatuves vizuālo noformējumu veidos jaunais un talantīgais mākslinieks Indriķis Ģelzis.

El Mars sāka kā viena cilvēka projekts, taču jaunākais albums "Mind Heroes" tapis, piedaloties pavadošajai grupai, kurā atrasti domubiedri un kopīga brīvības sajūta.

"Man ir lieliska grupa un brīvības sajūtu mēs nevis dalam, bet papildinām, tādēļ ziedojot viena cilvēka brīvību, iegūst trīs cilvēku brīvību, kas ir daudz vairāk," tā par mūziķu ambīcijām un sadzīvošanu kolektīvā teic pats El Mars.

Mūziķis ir daudz ceļojis, drīzāk gan klejojis, saticis cilvēkus un ieelpojis gan Himalaju retināto skābekli, gan Ņujorkas piesātināto gaisu. Kā izklausītos El Mars mūzika bez šāda pasaules redzējuma?

"Domāju, ka no tā ciestu dziesmu teksti un ne tik daudz mūzika. Ceļojot vislielākā vērtība ir satiktajiem cilvēkiem. Tie atstāj daudz dziļākus iespaidus kā dabas skati. Protams, ir arī vietas dabā, kur var rasties dialogs, taču cilvēki ir saprotamākas būtnes ikdienā," stāsta El Mars.

Ceļojumi, iespējams, ir iemesls kāpēc par sev svarīgo mūziķis runā angļu valodā. "Esmu piedalījies projektā "Viegli", kur tika izmantota izcilā Imanta Ziedoņa dzeja. Pašam ir sarakstīti kādi trīs teksti latviešu valodā, taču nekad tie netapa par dziesmām. Ir arī pāris dzejoļi. Par izvēli dziedāt angliski, domāju, ka tas nāca komplektā ar ceļošanu un daudzām ārzemju paziņām. Gribējās runāt saprotamā valodā daudziem. Ļoti godāju mūsu dzimto valodu, bet manā mākslinieciskajā izpausmē izmantoju šādus izteksmes līdzekļus."

Novembra beigās pie klausītājiem nonāca jaunais El Mars albums "Mind Heroes". Kā raksturo Raimonds Gusarevs, jaunajā albumā nojaušama pagājušā gadsimta 60. un 70. gadu noskaņa. Mūzikā ir saklausāmi elementi no Nīla Janga (Neil Young), "Pink Floyd" ar soul mūzikas . Daudzās dziesmās atklājās psihodēliskie ģitāras solo, kas atgādina Rodriguez un Džimiju Hendriksu. Parādās arī daudz nenotveramu pasaules mūzikas elementu, kas radušies no autora ceļojuma apkārt pasaulei.

"Ceļojums ir vārds, kas varētu raksturot visspilgtāk albumu "Mind Heroes". Ceļojums gan ārējā, gan iekšējā pasaulē; to mijiedarbība ir tas, kas man lika attīstīties, iemīlēt pasaules mūziku, mēģināt mainīt savus personiskos prāta šķēršļus. Dziesmās ir jūtama pasaules mūzikas ietekme, to motīvi. Dziesmas "Pacific" vārdi ir rakstīti, sēžot Klusā okeāna krastā Jaunzēlandē. "The Void" ir uzrakstīta Ņujorkā, sēžot uz mājas jumta Bruklinā, un raugoties, kā Manhetenu aprij miglas mākonis," paskaidro Gusarevs.

Kas ir "Mind Heroes"? "Tie ir prāta varoņi. Tie ir cilvēki, kas ir spējuši drosmīgi stāties sev pretim. Šeit vairāk domāju vairāk mūsu pašu negatīvās īpašības un destruktīvās darbības. Paradumiem ir liels spēks un mainīt domāšanas paražas ir ārkārtīgi grūti, taču iespējams, līdz ar ko uzskatu, ka šie cilvēki ir lielākie varoņi..." skaidro El Mars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!