Nākamā gada Eirovīzijas dziesmu festivāla finālā Igaunijā Latvijas pārstāvis uzstāsies priekšpēdējais - 23. Tas kļuvis zināms pēc piektdien Igaunijas televīzijā notikušās izlozes, BNS informēja festivāla organizatoru pārstāvis.
Pēdējie konkursā startēs Lietuvas pārstāvji, savukārt pagājušā gada uzvarētājvalsts pārstāvji igauņi kā astotie.

Pirmie uz festivāla skatuves kāps Kipras pārstāvji, otrie - Lielbritānijas, trešie - Austrijas, ceturtie - Grieķijas, bet piektie - Spānijas pārstāvji. Tālāk attiecīgi startēs - Horvātijas, Krievijas, Igaunijas, Maķedonijas, Izraēlas, Šveices, Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Bosnijas - Hercegovinas, Beļģijas, Francijas, Vācijas, Turcijas, Maltas, Rumānijas un Slovēnijas pārstāvji, pēc kuriem uzstāsies latvieši un kā pēdējie lietuvieši.

Latvijas Televīzijas (LTV) sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Bērziņa BNS pastāstīja, ka oficiālu apstiprinājumu Latvijas priekšpēdējam kārtas numuram tā saņēmusi piektdienas pēcpusdienā. Tāpat viņa pastāstīja, ka, izanalizējot iepriekšējo gadu festivāla rezultātus, noskaidrots, ka tieši visizdevīgākie kārtas numuri ir Rumānijai, Dānijai un Latvijai.

Bērziņa arī pastāstīja, ka, ņemot vērā skatītāju neapmierinātību ar pagājušā gada vietējās atlases balsošanas sistēmu, LTV no 12.novembra līdz 19.decembrim rīkos telefonaptauju, kurā aicinās izteikties skatītājus par viņiem pieņemamāko sistēmu. Būšot četri atbilžu varianti.

Pirmais - vietējā konkursa uzvarētāju nosaka tikai skaatītāji, balsojot pa telefonu, otrais - uzvarētāju nosaka jauktā skatītāju un speciālistu žūrija, trešais - uzvarētāju nosaka tikai Latvijas žūrija un ceturtais - uzvarētāju nosaka tikai ārzemju žūrija.

Pirmā Latvijas vietējā priekšatlase notiks decembrī, kad arī lems par lokālā konkursa fināla vai pusfināla rīkošanu. Tas būs atkarīgs no dziesmu skaita un arī kvalitātes. Mūziķi varēja sākt iesniegt jaunās un nekur nesaknējušās dziesmas no 15.oktobra, un pieteikšanās atlasei ilgs līdz 30.novembra vakaram.

Jau vairākkārt ziņots, ka Igaunija tiesības rīkot nākamā gada konkursu ieguva pēc uzvaras šogad Kopnhāgenā, kur Tanels Padars, Deivs Bentons un 2XL izpildīja dziesmu "Everybody". Savukārt Latvijas pārstāvim zemās izcīnītās vietas dēļ šā gada festivālā sākotnēji vieta netika paredzēta.

Atbilstoši pasākuma jaunajiem noteikumiem nākamajā konkursā bija jāpiedalās 22 valstīm - 15 šā gada uzvarētājiem un septiņām 2001.gada pasīvajām dalībvalstīm - Beļģijai, Austrijai, Kiprai, Maķedonijai, Somijai, Rumānijai un Šveicei.

Taču šā gada 19.jūlijā EBU Televīzijas komiteja atbalstīja darba grupas priekšlikumu - papildināt nākamā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībnieku sarakstu vēl ar divām valstīm. Atbilstoši 2001.gada konkursa rezultātiem tām vajadzēja būt 16. un 17. vietas ieguvējām - Izraēlai un Portugālei. Tā kā Portugāle šo iespēju neizmantoja, piedāvājumu piedalīties 2002.gada konkursā saņēma Latvija, kas šogad Kopenhāgenā ieņēma 18.vietu.

2002.gada konkursā Tallinā piedalīsies 24 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!