Foto: Publicitātes foto

Šovasar, no 3. līdz 6. jūlijam, norisināsies starptautiskais džeza festivāls "Rīgas Ritmi", kurā līdzās ārvalstu mūziķu koncertiem notiks arī latviešu mākslinieku uzstāšanās.

Šā gada festivāla māksliniekiem lūdzam atbildēt uz desmit reizē vienkāršiem un sarežģītiem "Rīgas Ritmu" džezaptaujas jautājumiem. Šoreiz atbild viena no oriģinālākajām Latvijas džeza dziedātājām Jūlija Zakirova. Vokālo mākslu viņa apguvusi gan Mūsdienu Mākslas akadēmijā Maskavā, gan Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļā, gan "New Park Music School" Dublinā. 2020. gadā Jūlija absolvēja arī Latvijas Mūzikas akadēmiju, bet šā gada sākumā tika izdots dziedātājas debijas albums "Golden Hour".

Kas tavā dzīvē ir džezs un kā tu pie tā nonāci?

Džezam ir ļoti liela un īpaša vieta manā dzīvē, taču nonācu līdz tam pakāpeniski. Pirmais lielais iespaids par džezu man bija skolā no dziesmas "Summertime". Tad biju aptuveni desmit gadus veca.

Vai tev ir nojausma, kurp džezs īsti dodas?

Man liekas, ka džezs ir kā viļņi, kas veļas kaut kur. Tā noteikti nav popmūzika, klausītāju loks arī ir daudz mazāks, bet Latvijā ļoti gribētos vairāk to džeza viļņu.

Vai ir tāda Latvijas džeza skaņa?

Neesmu par to domājusi. Katrai skaņai noteikti ir savs klausītājs.

Kas ir labākais, ko sagaidīt no džeza koncerta?

Patiesu stāstu un kādu iedvesmojošu impulsu.

Kā panākt brīva lidojuma sajūtu uz skatuves?

Jāpārstāj domāt, ka tevi kāds vērtē, un vienkārši jāļaujas sajūtai.

Vai tev vienmēr ir viegli mesties iekšā džeza saspēles virpulī un vai vienmēr ir viegli izkļūt no tā ārā un atgriezties reālajā pasaulē?

Kā jau džezā, abos gadījumos gadās visādi.

Foto: Publicitātes foto

Kas ir dīvainākais, kas ar tevi noticis uzstāšanās laikā?

Ir izslēdzies mikrofons (vispār visa elekrība), bet turpinājām uzstāties, turklāt vēl iesaistot publiku kopdziedāšanā.

Ar ko kopā tu vēlētos ierakstīt albumu vai vismaz uzdžemot?

Ar Stīviju Vanderu (Stevie Wonder), Bilu Evansu (Bill Evans), Elu Džero (Al Jarreau), Sāru Vonu (Sarah Vaughan)… Pēdējie trīs gan ir jau citā saulē.

Kur tu smelies iedvesmu jaunas mūzikas radīšanai?

Impulsu jaunu skaņdarbu radīšanai man kaut kā izteikti bieži dod saskarsme ar ūdeni. Vēl arī sajūtu apmaiņa ar citiem izpildītājiem.

Ar ko šogad jūlijā priecēsi vai pārsteigsi festivāla "Rīgas Ritmi" apmeklētājus?

Festivālā izpildīsim mana debijas albuma "Golden Hour" programmu. Tā veidota astoņdesmito gadu beigu un deviņdesmito gadu sākuma skanējumā, ar fanka, džeza un "cinematic" simbiozi, kā arī nedaudz "fusion" un disko mūzikas piegaršu. Būs ballīte!

Šī gada festivālā "Rīgas Ritmi" no 3. līdz 6. jūlijam paralēli ārvalstu mūziķu koncertiem Rīgas Doma dārzā notiks arī Latvijas mūziķu uzstāšanās "Riga Jazz Lounge" viesnīcā "Radisson Blu Latvija", "Fenikss Lounge" viesnīcā "Aston Hotel Riga" un "Jersika Stage" mākslas centrā "Noass". Uz šīm skatuvēm koncertēs Matīsa Žilinska trio, Jūlijas Zakirovas kvartets, Elizabetas Lāces trio, Ellas Zīriņas trio, Indriķa Veitnera un Ērika Mieža kvartets, Vadima Dmitrijeva kvintets, Toma Rudzinska kvartets, Reinis Jaunais ar Ernu Daugavieti un Klāva Ābola kvintets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!