Foto: Publicitātes foto

Šovasar, no 3. līdz 6. jūlijam, norisināsies starptautiskais džeza festivāls "Rīgas Ritmi", kurā līdzās ārvalstu mūziķu koncertiem notiks arī latviešu mākslinieku uzstāšanās.

Šā gada festivāla māksliniekiem lūdzām atbildēt uz desmit reizē vienkāršiem un sarežģītiem "Rīgas Ritmu" džezaptaujas jautājumiem. Šoreiz atbild jaunais un talantīgais pianists Matīss Žilinskis, kurš ir mūziķis jau ceturtajā paaudzē. Viņa vecvectēvs bija leģendārais komponists Arvīds Žilinskis. Daudzo muzikālo ietekmju rezultātā gan radu līnijā, gan ārpus tās Matīsa redzesloks ir plašs, bet festivālā 3. jūlijā pulksten 20 "Fenikss Lounge" viņš kopā ar kolēģiem Andri Grunti un Rūdolfu Dankfeldu nodemonstrēs tieši savu džeza pianista nenoliedzamo talantu un brīvo pieskārienu klavierēm, ko esot ietekmējusi cītīga Maestro Raimonda Paula klavierspēles klausīšanās.

Kas tavā dzīvē ir džezs un kā tu pie tā nonāci?

Džeza mūziku dzirdēju jau bērnībā, kad to klausījās mans tētis. Tajā laikā man tā neko daudz neizteica, jo koncentrējos uz klasisko mūziku un tās izpildīšanu. Pats pie džeza nonācu vidusskolas laikā, kur sāku to apgūt un klausīties ar daudz citādāku izpratni. Tālāk jau džezs ir pārņēmis lielu daļu manas mūzikas dzīves, vedis visādos piedzīvojumos – atliek tam tikai sekot.

Vai tev ir nojausma, kurp džezs īsti dodas?

Džeza mūzika dzīvo pāri laikam. Šim žanram izplešoties visā savā krāsainībā un attīstoties, tiek kopta arī džeza tradīcija, jo viss balstās uz to, tāpēc džezs ir unikāls. Tas nebeidz un nebeigs pārsteigt ar jauniem veidoliem, bet vienmēr saglabās veco. Tāpēc es teiktu, ka džezs dodas nemitīgā solī pretī jauniem piedzīvojumiem, un mēs neesam dzirdējuši lielu daļu no tā, ko šis žanrs vēl tikai sniegs nākotnē.

Vai ir tāda Latvijas džeza skaņa?

Es domāju, ka katram tā ir sava. Man tā atspoguļojas manās kompozīcijās, kuras savukārt atspoguļo mani.

Foto: Publicitātes foto

Kas ir labākais, ko sagaidīt no džeza koncerta?

Ja pēc džeza koncerta prātā paliek kāda kompozīcija, kāda improvizācija vai ansambļa saspēle, ja koncerts ir licies par īsu un ja pēc koncerta gribas paklausīties džezu – tad tas ir bijis labs koncerts.

Kā panākt brīva lidojuma sajūtu uz skatuves?

Spēlējot no sirds, esot pilnībā pārliecinātam par to, ko dari un ko vēlies nodot klausītājiem. Noteikti ir jābūt arī lieliskiem kolēģiem, saspēles partneriem!

Vai tev vienmēr ir viegli mesties iekšā džeza saspēles virpulī un vai vienmēr ir viegli izkļūt no tā ārā un atgriezties reālajā pasaulē?

Ja kādreiz nejūtos uz pareizās "nots", tad parasti mani izcilie kolēģi palīdz noskaņoties un atrast nepieciešamo sajūtu un noskaņojumu. Pēc koncerta sajūta ir jāizbauda, un es nemaz nesteidzos tikt no šī virpuļa ārā!

Kas ir dīvainākais, kas ar tevi noticis uzstāšanās laikā?

Spēlējot duetos ar dziedātājiem, ļoti bieži notiek interesanti momenti. Intrumentālisti vadās pēc notīm un formas, bet dziedātāji, ja ļoti labi jūtas konkrētajā sastāvā un repertuārā, mēdz izmainīt programmas secību neko nepasakot vai dodot ļoti daudz iespēju improvizēt. To es ļoti izbaudu, jo tādos gadījumos mūzika un sadarbība starp partneriem ir patiešām dzīva. Dažreiz tiek aizmirsti vārdi vai pat melodija – tad ir interesanti glābt situāciju.

Ar ko kopā tu vēlētos ierakstīt albumu vai vismaz uzdžemot?

Vēlētos ierakstīt albumu ar saksofonistu Patriku Bartliju (Patrick Bartley) un uzdžemot ar Koriju Henriju (Cory Henry) vai Emetu Koenu (Emmet Cohen).

Kur tu smelies iedvesmu jaunas mūzikas radīšanai?

Visbiežāk jau visā, kas notiek apkārt. Cilvēkos, dabā, pilsētā, laikapstākļos, gadalaikā…

Ar ko šogad jūlijā priecēsi vai pārsteigsi festivāla "Rīgas Ritmi" apmeklētājus?

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt manas jaunās kompozīcijas, kuras vasaras beigās ierakstīsim albumā kopā ar stīgu kvartetu, kā arī jau dzirdētos skaņdarbus no mana pirmā džeza albuma "Bērnības atmiņās". Būs arī speciāls pārsteigums klausītājiem, savienojot man ļoti iecienītu žanru – operu – ar džezu. Noteikti būs interesanti visiem!

Šī gada festivālā "Rīgas Ritmi" no 3. līdz 6. jūlijam, paralēli ārvalstu mūziķu koncertiem Rīgas Doma dārzā, notiks arī Latvijas mūziķu uzstāšanās "Riga Jazz Lounge" viesnīcā "Radisson Blu Latvija", "Fenikss Lounge" viesnīcā "Aston Hotel Riga" un "Jersika Stage" mākslas centrā "Noass". Uz šīm skatuvēm koncertēs Matīsa Žilinska trio, Jūlijas Zakirovas kvartets, Elizabetas Lāces trio, Ellas Zīriņas trio, Indriķa Veitnera un Ērika Mieža kvartets, Vadima Dmitrijeva kvintets, Toma Rudzinska kvartets, Reinis Jaunais ar Ernu Daugavieti un Klāva Ābola kvintets.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!