Foto: Publicitātes foto
Improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" šogad no 2. līdz 6. jūlijam svinēs džeza simtgadi Eiropā, un tā ietvaros notiks koncerti un meistarklases septiņās dažādās galvaspilsētas vietās, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Galvenie festivāla mākslinieki šogad būs dažādu paaudžu amerikāņu džeza skolas pārstāvji Džons Klierijs (Jon Cleary), Džeimisons Ross (Jamison Ross) un Džūdita Hila (Judith Hill), franču flamenko lēdija Paloma Preidala (Paloma Pradal), zviedru mūzikas lepnums Jona Nīlsons (Jonah Nilsson) un trīs kontinentu mūziķu apvienība "Freedoms Trio", kuru koncerti notiks Rīgas Kongresu namā.

Tāpat festivālā uzstāsies 19 gadus vecais šā gada jauno izpildītāju konkursa "Riga Jazz Stage" uzvarētājs ķīnietis A Bu, itāliešu saksofonists Federiko Milone (Federico Milone), krievu dziedātāja Kristīna Kovaļova, igauņu gypsy jazz trio "Titoks", latviešu mākslinieki Agita Rando, "The Coco'nuts" un "Radio Trio", kā arī vēl citi mūziķi, piedāvājot koncertus "VEF džeza klubā", klubā "Kaļķu vārti", atpūtas parkā "Egle", džeza klubā "Trompete" un "Origo Summer Stage".

3. jūlija dubultkoncertā vispirms uzstāsies Norvēģijas, Brazīlijas un Mozambikas mūziķu apvienība "Freedoms Trio", kurā attiecīgi muzicē ģitārists Stainārs Odnekvams (Steinar Aadnekvam), basists Rubems Fariass (Rubem Farias) un bundzinieks Deodato Sikvirs (Deodato Siquir), bet vakara otrajā daļā britu salās dzimušais Ņūorleānas funky stila meistars, kā arī "Grammy" balvas ieguvējs Džons Klīrijs. "Devītais pasaules brīnums!" tā šo vokālistu, pianistu, ģitāristu un komponistu nodēvējusi leģendārā amerikāņu blūza dziedātāja Bonija Raita (Bonnie Raitt).

4. jūlijā Kongresu namā pirmoreiz Baltijā uzstāsies pārsteidzošais amerikāņu R&B talants Džeimisons Ross, kurš kā bundzinieks uzvarējis prestižajā "Thelonious Monk" džeza izpildītāju konkursā, taču "Grammy" balvai nominēts kā dziedātājs! "Ross ir gan talantīgs perkusionists, gan apdāvināts vokālists, bet viņa vislielākā dāvana ir tā, ka viņš patiesi mīl mūziku, ko rada," raksta amerikāņu džeza žurnāls "DownBeat". 4. jūlija vakarā uzstāsies arī spožā amerikāņu R&B vokāliste Džūdita Hila, kura sadarbojusies gan ar Džošu Grobanu (Josh Groban) un Stīviju Vonderu (Stevie Wonder), gan Džordžu Bensonu (George Benson) un Prince.

5. jūlijā Kongresu namā koncertēs kolorītā franču dziedātāja Paloma Preidala, kuras uzstāšanās īpaši aizkustinās flamenko mūzikas cienītājus. Viņa piedāvās patīkami šokējošas kompozīcijas un novatoriskas improvizācijas, dažādas flamenko nokrāsas, salsas ritmus, kā arī poētiskus un saviļnojošus dziesmu tekstus. Savukārt vakara otrajā daļā būs iespēja izbaudīt mūsdienīgā zviedru mūzikas lepnuma un populārās grupas "Dirty Loops" līdera Jona Nīlsona uzstāšanos. "Viņš ir atšķirīgs, tomēr viņam ir perfekts līdzsvars starp labās smadzeņu puslodes radošumu un kreisās smadzeņu puslodes mūzikas teoriju. Tas viņam ir asinīs. Viņam ir viens no plašākajiem balss diapazoniem, ko esmu dzirdējis," par Jonu Nīlsonu izsakās leģendārais amerikāņu producents un mūziķis Quincy Jones.

Liels uzsvars "Rīgas Ritmos" tiek likts arī uz apmācības programmu. Šogad meistarklases Latvijas Radio 1. studijā no 3. līdz 6. jūlijam sniegs gandrīz visi galvenie festivāla mākslinieki. Sīkāka informācija gan par koncertu, gan meistarklašu norises laikiem atrodama oficiālajā festivāla mājaslapā.

Festivāls tiks atklāts 2. jūlijā, pulksten 18, ar bezmaksas koncertu brīvdabas skatuvē "Origo Summer Stage". Uzstāsies pašmāju "Radio Trio" jeb Gabriēla Zvaigznīte, Madara Dzintara-Pluša un Katrīna Anna Vīgante kopā ar pavadošo sastāvu, kā arī pērnā gada "Riga Jazz Stage" uzvarētāja no Sanktpēterburgas Kristīna Kovaļova. Bezmaksas koncerti festivāla laikā notiks arī atpūtas parkā "Egle" un džeza klubā "Trompete".

"Šogad "Rīgas Ritmi" svin 100 gadus kopš džeza mūzikas ienākšanas Eiropā, jo 1919. gadā šeit pirmo reizi koncertēja Ņūorleānas mākslinieki "Original Dixieland Jazz Band", "Sissle & Blake Duo" un "Southern Syncopated Orchestra", tā iesākot džeza mūzikas uzvaras gājienu Eiropā," uzsver festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. "Lai atzīmētu šo notikumu esam uzaicinājuši māksliniekus no Ņūorleānas – Džonu Klīriju un jauno brīnumtalantu Džeimisonu Rosu. Viņi ne tikai sniegs koncertus, bet arī pasniegs meistarklases, kurās varēsim sajust to auru, kas valda vietā, kur dzimusi džeza mūzika."

Nākamgad festivāls "Rīgas Ritmi" ar svinēs jau 20 gadu jubileju.

Biļetes uz visiem koncertiem un improvizācijas vakariem iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs vai internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!