Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 22. februārī, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, festivālā "Saxopohonia" notiks koncerts "Lūsēna, Zaļupes, Mences pirmatskaņojumi un 12 saksofoni", kurā uzstāsies Jolanta Strikaite-Lapiņa (soprāns), Rihards Zaļupe (marimba), Kristīne Adamaite (ērģeles), Rīgas Saksofonu kvartets, 12 saksofonu koris un Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā, portālu "Delfi" informē "Latvijas koncertu" pārstāve Rinta Bružēvica.

Koncertā skanēs Jāņa Lūsēna, Selgas Mences un Riharda Zaļupes pirmatskaņojumi.

Jānis Lūsēns festivāla koncertam radījis opusu korim un saksofoniem "Mīlestībai un Piedošanai" ar Andreja Eglīša dzeju. Latvijas Radio kora un diriģenta Kaspara Putniņa izpildījumā atklāsies dzejas vienkāršība un skarbums. Savukārt Lūsēna vokālais cikls "Es ticu neteiktajam" izskanēs tieši tādā sastāvā, kā tas piedzīvoja pirmatskaņojumu – ar Kristīnes Adamaites ērģeļu partiju, Arta Sīmaņa alta saksofonu un Jolantas Strikaites-Lapiņas soprānu.

Komponists un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe vīziju savam jaundarbam guvis tālu Katalonijas kalnu masīvā, kur atrodas vecākais Spānijas Benediktu klosteris – Monseratas klosteris, un ļaužu ceļi jau laiku laikos tur veduši pie melnās Madonnas statujas, kurai piedēvē dziedināšanas spējas, kā arī leģendas vēsta, ka tā piepilda vēlēšanās. Komponists par sava darba iedvesmas avotu teic: "Apmeklējot Monseratas klosteri, sajutu īpaši dziļu enerģiju un kosmisko spēku, kas bija mans iedvesmas avots rakstīt pirmo muzikālo lūgšanu. Tekstu radīs Sondra Zaļupe."

Saksofona un kora balsu iespējamais dialogs uzrunājis arī komponisti Selgu Menci, kura tieši festivālam "Saxophonia" radījusi opusu "Zvaigžņu gaisma", kas mūzikas valodai piepulcē Rainera Marijas Rilkes dzeju.

Savukārt naksnīgi telpisku noskaņu uzburs komponista Riharda Dubras darbs 12 saksofoniem "Noktirne".

VSIA "Latvijas Koncertu" rīkotais festivāls "Saxophonia" notiks no 15. līdz 24. februārim. Koncertos varēs dzirdēt Latvijas labākos mūziķus un pasaules saksofona zvaigznes. Festivāla īpašais viesis – franču džeza leģenda, saksofonists Pjērs Bertrāns, kas muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!