Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Ar vērienīgu šovu, īpašu scenogrāfiju ar video projekcijām un pirotehnikas elementiem, jaudīgu klasikās un rokmūzikas saplūšanu Mežaparka Lielajā estrādē sestdien, 3. jūnijā, izskanējis grupas "Dagamba" lielkoncerts. Tajā īpašo viesu godā publiku pārsteidza gan vijolnieks Daniils Bulajevs, gan "pagan metal" zvaigznes - grupa "Skyforger".

Kā "Delfi" vēsta grupas līderis Valters Pūce, Mežaparka estrādē uz koncertu bija pulcējušies vairāk nekā septiņus tūkstoši grupas fanu un talanta cienītāju. Līdz ar šo uzstāšanas grupa arī izziņo koncertturneju "Bach Against the Machine" vēl piecās Latvijas pilsētās 2024. gada sākumā.

"Dagamba" mūziķi Mežaparkā piedāvāja vairāk nekā divu stundu ilgu programmu "Bach Against the Machine", kuras pamatā ir grupas jaunākais albums ar tādu pašu nosaukumu. Tas ir veidots kā simbioze starp klasiķi, komponistu Johanu Sebastianu Bahu, un amerikāņu rokgrupu "Rage Against The Machine". Programu papildināja klausītāju jau iemīļotie skaņdarbi no iepriekšējiem "Dagambas" albumiem.

"Ideja par Baha savienošanu ar "Rage Against the Machine" dzima jau pirms sešiem gadiem, taču pirmās skices sākām radīt trīs gadus vēlāk. Šodien, stāvot uz Mežaparka lielās skatuves tūkstošiem skatītāju priekšā, skaidrs kļuva viens – lielām lietām ir vajadzīgs laiks, un man ir grūti iedomāties vēl piemērotāku brīdi kā tagad, kad varējām izstāstīt, šķietami nesavienojamo, klasiķa Baha un roka leģendu "Rage Against the Machine" stāstu," dalās Valters Pūce.

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Neparasto skatuves risinājumu un scenogrāfiju papildināja režisora Roberta Rubīna veidotas video projekcijas, kas tapušas ņemot talkā mākslīgo intelektu.

Skaņdarbi "Prelude to Artificial Inteligence", "Carmina Burana" un "Paranoid Amadeus" uz skatuves tika izpildīti kopā ar Rīgas Doma zēnu kora balsu skanējumu, savukārt Antonio Vivaldi skaņdarbam "Winter" pievienojās jaunais vijolnieks Daniils Bulajevs. Tuvojoties vakara noslēgumam, skatītājus sagaidīja vēl viens pārsteigums – līdzās grupai "Dagamba" uz skatuves kāpa arī latviešu leģendārā folkmetāla grupa "Skyforger" kopīgi nospēlējot skaņdarbu "Kad Ūsiņš jāj!"

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Grupa "Dagamba" ir viena no Latvijā veiksmīgākajām starpžanru muzikālajām apvienībām, kas savā daiļradē apvieno dažādas muzikālās kultūras, veidojot unikālu un īpašu skanējumu. Līdz šim grupa izdevusi piecus studijas albumus - "New Life" (2012), "Recycled" (2015), "Seasons" (2016), "#LudwigVanRammstein" (2017) un "Dagamba feat Tchaikovsky" (2019), kas visi ieguvuši nominācijas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvā "Zelta mikrofons", "#LudwigVanRammstein" iegūstot labākā instrumentālās mūzikas albuma un labākā albuma dizaina titulus. Koncertprogrammas "Dagamba feat. Tchaikovsky" lielkoncerts notika skatītāju pārpildītā Arēnā Rīga 2019. gadā un turpinājās ar izpārdotu koncertturneju Latvijas koncertzālēs.

Grupa "Dagamba" ar programmu "Bach Against the Machine" 2024. gadā uzstāsies šādās vietās:

2024. gada 10. februārī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars";
2024. gada 17. februārī Latgales vēstniecībā "Gors";
2024. gada 24. februārī Ventspils koncertzālē "Latvija";
2024. gada 2. martā Jelgavas Kultūras namā;
2024. gada 9. martā Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!