Foto: Gints Ivuškāns

Neskatoties uz mainīgajiem laikapstākļiem, šogad kupli apmeklēti bija visi pieci XXIV Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku koncerti un četri papildu koncerti gleznainajā Siguldas pils kompleksā.

Siguldas Opermūzikas svētku apmeklētāju vidū bija arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi un Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess ar kundzi.

Svētku atklāšanas koncertā apmeklētājus sajūsmināja fragmenti no skaistākajām operām, operetēm un populārās mūzikas solistu Dināras Rudānes, Irmas Pavāres, Jura Ādamsona un Miervalda Jenča izpildījumā. Jauno talantu koncertā apmeklētājus priecēja gan izcilā jaunā vijolniece Taise Ticiāna Geitus-Eitvina, gan latviešu studenti no Berlīnes konservatorijas, gan talanti no Latvijas. Arī Garīgās mūzikas koncertā Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kas tradicionāli pulcēja plašu klausītāju loku, ērģeļu pavadībā muzicēja Latvijas jaunie opermūzikas talanti.

Sestdienas vakarā Siguldas pilsdrupu estrādi piepildīja Džuzepes Verdi kaisles un smeldzes operas "Masku balle" brīvdabas oriģināliestudējums, kurā galvenajās lomās bija Barbara Havemane (Barbara Haverman) no Francijas, Jānis Apeinis, Andris Ludvigs, Krišjānis Norvelis, Andžela Goba, Kristīne Gailīte, Rihards Mačanovskis u.c. Operu diriģēja Vladimirs Kiradžijevs (Vladimir Kiradjiev). Izrādes režisors – Edmunds Freibergs, scenogrāfs – Aigars Ozoliņš un kostīmu māksliniece – Ieva Kundziņa.

Siguldas Opermūzikas svētku noslēgumā Galā koncertā mirdzēja spožas pasaules opermūzikas zvaigznes – izcilais soprāns Marina Rebeka, tenors Filips Do (Philippe Do) no Francijas, soprānu trio no Itālijas "Appassionante", ilggadējais Siguldas Opermūzikas svētku dalībnieks Krišjānis Norvelis un solisti – Rihards Mačanovskis, Kalvis Kalniņš, Irma Pavāre, Dināra Rudāne. Koncertu, kurā piedalījās arī festivāla koris un orķestris, diriģēja Atvars Lakstīgala.

Opermūzikas svētku apmeklētājus pārsteidza un priecēja arī melodiskā un aizraujošā kultūras papildprogramma Siguldas pils kompleksa dārzā, kas divu dienu garumā bija bez maksas pieejama ikvienam. Opermūzikas svētku papildprogrammā bija iespēja baudīt vasarīga viegluma pilnu noskaņu un patīkamu svētku atmosfēru nodrošināja Ivo Grīsniņa-Grīšļa koncertprogrammā, DJ Žaņa vinila plašu koncertā, talantīgās džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas koncertā, kā arī trio "Kafija" un Kaspara Zemīša koncertprogrammā. Muzikālo piedāvājumu papildināja unikāla latviešu mūsdienu mākslas izstāde "Masku ballē", dizainera Mārča Ziemiņa personālizstāde "Cietā uguns, šķidrais akmens, karstais gars", mākslinieces Dinas Dubiņas darbu personālizstāde "Stihiju pārvērtības" un ziedu salona "Puķe" radošās instalācijas – "Uzziedi, Operai!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!