Foto: Agnese Zeltiņa
Divās izrādēs 14. un 15. augustā "Hanzas peronā" izskanējis jaundarbs – laikmetīga kameropera "Tagadne (Time Present)", ko radījuši vizuālie mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo kopā ar komponistu Kristu Auznieku.

Kā iepriekš vēstīts, laikmetīgā kameropera radusies Krista Auznieka Lielo mūzikas balvu ieguvušās kompozīcijas "Uguns un Roze" ietekmē, iedvesmojoties no Tomasa Stērnsa Eliota dzejas darba "Četri kvarteti".

Kompozīcija "Uguns un Roze" ir daļa no "Tagadne (Time Present)", taču jaunā iestudējuma kulminācija bija Auznieka jaundarbs "Ir Viens", kuru pirmatskaņoja kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar solistu, kontratenoru Jāni Šipkēvicu, kurš zināms arī kā grupas "Instrumenti" dalībnieks.

Dzudzilo pāra un Krista Auznieka kopdarbs tapa sadarbībā ar kustību mākslinieci Elīnu Gediņu un dejotājiem – Rūdolfu Gediņu un Ģirtu Bisenieku, kā arī gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un video operatoru Tomu Zeļģi. Dzudzilo un Auznieks sadarbojušies arī agrāk, veidojot darbu "ZRwhdZ", ar kuru Latvija tika pārstāvēta Starptautiskajā Prāgas scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennālē 2019. gadā, kad kopdarbs kļuva par vienu no laureātiem.

Jauniestudējums "Tagadne (Time Present)" bija daļa no laikmetīgu skatuves mākslas notikumu sērijas "Pārmija", kas top sadarbībā ar kultūrvietu "Hanzas Perons". "Tagadne" izrādes ir "Pārmijas" turpinājums. Sērija tika uzsākta pērnā gada pavasarī sadarbībā ar Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" izziņotajām izrādēm un rudenī ar teātra apvienības "Kvadrifrons" radīto skatuves darbu "Vecmāmiņu valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!