Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc divu pandēmijas gadu pārtraukuma aizvadītajā nedēļas nogalē Lielbritānijā noticis viens no vecākajiem un populārākajiem mūzikas festivāliem Eiropā – Glastonberijas festivāls, pulcējot aptuveni 200 tūkstošus apmeklētāju.

Festivāla galvenie mākslinieki šogad bija jaunā popmūzikas superzvaigzne Billija Eiliša, vecmeistars Pols Makartnijs un reperis Kendriks Lamārs. Interesanta sakritība ir fakts, ka 20 gadus vecā Eiliša ir visu laiku jaunākā zvaigzne, kurai ticis festivāla galvenās mākslinieces gods, savukārt nule 80. jubileju nosvinējušais "bītls" Makartnijs ir visu laiku vecākais Glastonberijas hedlaineris.

Festivālā šogad uzstājās arī R&B ikona Daiena Rosa, kādreizējais "Oasis" dalībnieks Noels Galahers un viņa grupa "High Flying Birds", Sems Fenders, dziedātāja Lorde, Roberts Plānts un Elisone Krausa, trio "HAIM", grupas "Elbow" un "Wolf Alice", džeza vecmeistars Hērbijs Henkoks, Rīgā gaidāmā Megan Thee Stallion, grupa "Pet Shop Boys" un daudzi citi.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Glastonberijas festivāls nav tikai vērienīgs izklaides pasākums, bet arī platforma, kuru gan mākslinieki, gan publikas tūkstoši izmanto, lai paustu protestu vai viedokli par sociālām un politiskām aktualitātēm. Šogad festivāls tika iezīmēts ar atbalstu Ukrainai, kā arī protestu pret ASV Augstākās tiesas lēmumu 50 štatos atcelt likumu par sievietēm tiesībām uz abortu.

Festivāls šogad tika atklāts ar video vēstījumu no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska. Viņa runas ieraksts tika pārraidīts īsi pirms grupas "The Libertines" uzstāšanās. Viņš aicināja ikvienu festivāla apmeklētāju atbalstīt tos ukraiņus, kas ir bijuši spiesti kara dēļ pamest savas mājas, kā arī neatslābt un "izdarīt spiedienu uz ikvienas valsts politiķiem" jautājumā par palīdzību Ukrainai. "Jo vairāk cilvēku mums pievienosies, lai aizstāvētu brīvību un patiesību, jo ātrāk šis Krievijas uzsāktais karš beigsies," sacīja Zelenskis.

Ukrainu festivālā klātienē pārstāvēja starptautiski pazīstamā pasaules mūzikas grupa "Dakha Brakha", elektrofolka grupa "Go_A", kā arī šī gada Eirovīzijas uzvarētāji "Kalush Orchestra". Tāpat atbalstu Ukrainai savos priekšnesumos pauda arī Rietumu pasaules mūziķi. Piemēram, Pols Makartnijs pēc savas uzstāšanās fināla dziesmas "Hey, Jude", atgriezās uz skatuves ar Ukrainas karogu rokās. Viņš arī iepriekš paziņojis, ka vairs savā koncertu repertuārā vairs neiekļaus 1968. gada dziesmu "Back in USSR".

Tāpat Glastonberijas koncertos plašu rezonansi izpelnījās piektdien, 24. jūnijā, ASV Augstākās tiesas lēmums atcelt likumu par sievietēm tiesībām uz abortu. Dziedātāja Billija Eiliša to nosauca par "tumšu dienu ASV sievietēm", tāpat nosodījumu šī likuma atcelšanai pauda gan Megan Thee Stallion, gan Olivija Rodrigo, gan Fēbe Bridžersa. Atbalstu sievietēm un viņu tiesībām sava priekšnesumu laikā pauda arī reperis Kendriks Lamārs.

Glastonberijas festivāls ir viens no lielākajiem Eiropas brīvdabas rokfestivāliem, kas ik gadu norisinās Lielbritānijā, Somersetā, Piltonā, Vortija fermas teritorijā. To jau kopš pirmsākuma 1970. gadā rīko fermas īpašnieks, šobrīd 86 gadus vecais Maikls Īviss. Kopš 1999. gada festivāla līdzorganizatore ir viņa meita Emīlija Īvisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!