Foto: AFP/Scanpix/LETA

Slovēņu industriālā roka grupa "Laibach" izziņojusi koncertu Kijivā. Tas būs pirmais kādas ārvalstu grupas pilna apjoma koncerts Ukrainas galvaspilsētā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gada 24. februārī.

Jāatgādina, ka 2022. gada maijā 40 minūšu ilgu koncertu Kijivas metro sniedza grupas "U2" dalībnieki Bono un Edžs.

"Laibach" spēlēs "Bel Etage" zālē, Kijivā, šī gada 31, martā. Izziņotā koncerta nosaukums ir "Eirovīzija", atsaucoties uz faktu, ka 2022. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Ukrainas pārstāvji svinēja uzvaru, tomēr Ukraina konkursa dalībniekus šogad nevarēs uzņemt kara dēļ, tāpēc Eiropā un arī citviet pasaulē populārā dziesmu konkursa fināls notiks Liverpūlē, Lielbritānijā.

"Kamēr visa Eiropa pošas svinēt brīvības un solidaritātes ideju 9. maijā Liverpūlē , "Laibach" vedīs Eirovīziju atpakaļ uz Ukrainu, kur tai būtu jābūt, vietā ar šā brīža patieso un īsto Eiropas vīziju," paziņojumā par koncertu raksta "Laibach".

Visi ieņēmumi no koncerta tiks ziedoti labdarībai.

Savukārt britu medijam "The Guardian" grupas dalībnieki saka: "Mēdz teikt – kad ieroči runā, tad mūzas klusē. Mēs tam nepiekrītam. Daudzi no vissvarīgākajiem mākslas darbiem ir tapuši tieši kara laikā. Pat nepanesamajā holokausta laikā māksla deva jēgu un spēku dzīvei, lai pretotos kara vardarbībai."

Slovēņu grupa "Laibach" 1995. gadā sniedza divus koncertus Sarajevā, laikā, kad pilsēta atradās Bosnijas serbu aplenkumā. "Mēs bijām tur, lai pretotos karam un iestātos par normālu dzīvi. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka kara cinisms, stratēģisko interešu cinisms pārvērš mūsu dzīves par mūžīgo ārkārtas stāvokli."

Grupa "Laibach" tika dibināta 1980. gadā Dienvidslāvijā. Tā ātri iemantoja kontrversālas, absurdas un sistēmu graujošas apvienības slavu. Tās uzstāšanās, kurā pārspīlēti daudz tika izmantoti militāri un totalitārām valstīm raksturīgi elementi, radīja reversās psiholoģijas efektu un pat izpelnījās salīdzinājumu ar dadaistu kustību, kas uzplauka Pirmā pasaules kara laikā.

2015. gadā "Laibach" bija pirmā Rietumu pasaules grupa, kas uzstājās izolētajā Ziemeļkorejā. Par grupas uzstāšanos Ziemeļkorejā uzņemta filma "Atbrīvošanas diena", kuras tapšanās bija iesaistīti arī kino profesionāļi no Vides filmu studijas Latvijā. Kopā ar idejas autoru, norvēģi Mortenu Trāviku darbojās latviešu režisors Uģis Olte, operators – Valdis Celmiņš, producents Uldis Cekulis un citi. Filma saņēmusi piecus "Lielos Kristapus", tai skaitā kā labākā 2017. gada pilnmetrāžas dokumentālās filma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!