Foto: Kadrs no video
Jauniešu koris "Balsis" publicējis pēdējos divus no kopā 11 video, kas izveidoti projektā "Balsis zīmju valodā".

Sadarbībā ar Latvijas Nedzirdīgo savienību ir izveidotas kormūzikas skaņdarbu vizualizācijas, kas pielāgotas cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. No 16. marta būs skatāma īpaša dziesmu "Šūpuļdziesma" un "Pērkonami melni zirgi" vizualizācija.

"Šūpuļdziesma", Pēteris Brūveris, Jānis Lūsēns

Šīs dziesmas klipā redzami jauniešu kora "Balsis" koristi, kas zīmju valodā izpilda dziesmu "Šūpuļdziesma". Video uzņemts 360 grādu kameras tehnikā, kas apvienota ar grafisko animāciju.

Video veidojuši: videooperators un montāža – Rihards Gulbis, grafiskā animācija - Viktors Keino, zīmju valodas eksperte – Brigita Lazda, zīmju valodā dzied - jauniešu koris "Balsis".

"Pērkonami melni zirgi", Latviešu tautas folkloras materiāli, Vilnis Šmīdbergs


Klipa tapšanā izmantota motion capture jeb mirkļa tveršanas tehnoloģija, ar kuras palīdzību trīs dimensijās ir redzami dziesmas vārdi zīmju valodā un diriģenta manuālās tehnikas vizualizācija dziesmas laikā.

Video veidojuši: videomākslinieki - Alvis Misjūns un Toms Krauklis, Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas skola, izpildītāja zīmju valodā – Elza Veismane, zīmju valodas eksperte - Brigita Lazda.

Jauniešu koris "Balsis" saka paldies visiem, kas līdz šim ir izteikuši viedokli par radītajām vizualizācijām. Jūsu viedokļi tiks ņemti vērā projekta nākamajā posmā, kad tiks veidota aplikācija, kas tuvinās cilvēkus ar dzirdes traucējumiem mūzikas pasaulei.

Organizatori aicina sekot līdzi projekta attīstībai kora mājaslapā balsis.lv. Visas video klipi ir skatāmi šeit.

Ilgtermiņā, šī projekta ietvaros tiks izveidota aplikācija, ar kuras palīdzību cilvēki ar dzirdes traucējumiem varēs pieredzēt visus mūzikā esošos žanrus, stilus un veidus. Ar aplikācijā iestrādātā audiogrāfa palīdzību skaņas celiņš tiks pielāgots katra klausītāja dzirdes uztveramībai, viedtālruņa vibrācijas funkcija palīdzēs labāk uztvert ritmu, un austiņu lietošana samazinās apkārtējo trokšņu ietekmi. Plānots, ka šī aplikācija ar algoritma palīdzību varēs individualizēt jebkuru ierakstītu mūziku, kas pieejama digitālā formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!