Foto: Publicitātes attēls

Oktobra beigās Latvijā durvis vērs jau sešpadsmitais Pasaules mūzikas festivāls "Porta", portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji.

Divās izmeklētas mūzikas piepildītās nedēļas nogalēs festivāla norises vietās, Mūzikas namā "Daile", Ogres kultūras centrā un Saldus Mūzikas un mākslas skolā, skaņraži no teju visiem kontinentiem pludinās muzikālās un etniskās robežas.

Rīgā, 29. oktobrī, Mūzikas namā "Daile", krītot šī gada festivāla priekškaram, pirmā viesmākslinieka koncertā mūzika atskanēs neierasta skaņas avota – alus pudeles. Stikla pudele ir viens no daudzajiem "instrumentiem" armēņu izcelsmes amerikāņu multiinstrumentālista Arto Tunčbojadžana (Arto Tunçboyacıyan) arsenālā. 2011. gadā Arto saņēmis arī "Grammy" balvu, un vēsturē ierakstījies kā jēdziena "avangarda folkmūzika" radītājs. "Ticu, ka vienkāršākais ceļš uz labāku pasauli ir mīlestība, cieņa un patiesība, to arī cenšos nodot saviem klausītajiem," par savu mūziku stāsta Arto.

Pirmo festivāla dienu ar sambas ritmu, grieķu tautas melodiju un franču šansonu noslēgs grupa "Banda Magda" no Ņujorkas. Muzikālās apvienības centrā ir grieķu izcelsmes pianiste, akordeoniste, komponiste Magda, kura muzikālos stāstus meistarīgi virpina ne tikai dzimtajā grieķu, bet vēl četrās valodās. Viņa ap sevi pulcējusi daudznacionālu mūziķu ansambli, kas spēj uz skatuves uzburt svētkus, kuros skatītājs vienlaikus ir dalībnieks.

Foto: Publicitātes attēls

Jau tradicionāli festivāla "Porta" koncerti noris ne tikai Rīgā, bet arī Ogrē un Saldū. Tā 30. oktobrī Ņujorkas muzikālā apvienība "Banda Magda" koncertēs arī Ogres kultūras centrā, savukārt izcilais armēņu multiinstrumentālists Arto Tunčbojadžans muzicēs Saldus Mūzikas un mākslas skolā.

Festivāla noslēguma dienas dubultkoncertā, 5. novembrī, uzstāsies Brazīlijā dzimusī, Francijā dzīvojošā čelliste, dziedātāja un komponiste Dominika Pinto ar skatuves vārdu Dom La Nena, kura sapņainajās un dažubrīd pat melanholiskajās melodijās ļaus saklausīt abu valstu muzikālo miju.

Pasaules mūzikas svētku noslēgums izskanēs salsas, rumbas un regeja ritmos, un par to parūpēsies senegālietis Šeihs Lo (Cheikh Lô). Kritiķi senegālieti slavē, bet mūziķis prieku par to, ko dara, pilnasinīgi iemieso savā daiļradē.

Vairāk informācijas par festivālu "Porta" un tā programmu iespējams atrast festivāla mājas lapā, kā arī sekojot informācijai sociālajos tīklos.

Biļetes uz festivāla koncertiem iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā. Koncertu dienās biļetes pārdošanā būs dārgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!