Foto: Vida Press

6. aprīlī "Pixies" līderis, vokālists un ģitārists Melnais Francis jeb Frenks Bleks svinēja piecdesmito dzimšanas dienu. Tam par godu portāls "NME" apkopojis dažādus interesantus faktus par ikonisko rokmūziķi.

Frenks Bleks savu pirmo ģitāru iegādājās par naudu, ko viņa māte bija izzagusi no viņa tēva bāra dzeramnaudu trauka. To kādu laiku lietojis viņa brālēns, bet Bleka rokās tā atgriezās, kad viņam bijuši 11 vai 12 gadi.

Frenka Bleka īstais vārds ir Čārlzs Tomsons. Bleka vārdu viņš izmantojis, veidojot savu solokarjeru, taču "Pixies" laikā viņu pazina kā Melno Franci. Viņš gan nebija vienīgais "Pixies" dalībnieks, kurš izmantoja pseidonīmu - ikoniskā basģitāriste Kima Dīla pirmo divu "Pixies" albumu laikā slēpās zem pseidonīma "Misis Džona Mērfija".

Foto: Vida Press

Par spīti tam, ka "Pixies" bija cieši saistīti ar pankroka kultūru, pats Bleks pankroku atklāja tikai 16 gadu vecumā. Viņš uzauga klausoties sešdesmito gadu popmūziku un reliģisko mūziku, pēcāk atklāja "Emerson, Lake & Palmer", "Husker Du", "Captain Beefheart", "Talkin Heads", līdz beidzot pieķērās Igijam Popam.

Viņa mīlestība pret Igiju Popu ir saglabājusies joprojām. Kad "Pixies" 1988. gadā spēlēja slepenu koncertu Harlesdenā, Bleks atteicies sākt koncertu, pirms Igija Popa dziesma "I Wanna Be Your Dog" nebūs noskanējusi līdz beigām. Koncerta skaņotājs to bija izslēdzis brīdī, kad grupa uzkāpa uz skatuves, taču viņam nācās to atskaņot vēlreiz.

Bleka ar kristietību saistītā bērnība ir ietekmējusi lielu daļu viņa dziesmu tekstu. Līdzās neskaitāmajām solodziesmām, arī "Pixies" dziesmu tekstos ir daudz šādu atsauču, īpaši albumā "Doolitle". Piemēram, dziesma "Gauge Away" ir balstīta uz stāstu par Samsonu un Delilu. Pats Bleks ir teicis, ka "ar Veco Derību nevar aizšaut greizi".

Savukārt viens no populārākajiem "Pixies" gabaliem "Monkey Gone to Heaven" ir balstīts ebreju numeroloģijā. ""Sātans ir seši un dievs ir septiņi." Tas ir interesants fakts. Ja tas vispār ir fakts... Es īsti to nepapētīju bibliotēkā," kādā intervijā stāstījis pats autors.

1992. gada vasarā grupa pajuka. Iniciators bija pats Frenks Bleks, kurš grupas menedžerei aizsūtīja faksu ar savu atlūgumu. Grupas basģitāriste Kima Dīla par faktu, ka grupa izjukusi, uzzināja no māsas, kura to bija dzirdējusi radio.

2004. gadā grupa atkalapvienojās. Bleks ir izteicies, ka tā bijusi nejaušība. Noguris no nemitīgajiem žurnālistu jautājumiem par to, vai grupa varētu atkal apvienoties, viņš kādā intervijā teicis, ka grupa šad tad savācās kopā uzspēlēt. Nākamajā dienā ziņas par to bija izplatījušās visos medijos, pat "CNN". "Es tikai pajokoju, bet pēc tam nospriedu, ka, nu, jā, kāpēc gan ne," pēcāk teicis pats Bleks.

Pēc tam, kad grupa bija atsākusi savu darbību, Bleks izteicās, ka bija aizmirsis, cik ļoti viņam patikuši "Pixies".

Foto: AFP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!