Foto: Jens Coch

17. maijā jaunu, paštitulētu albumu laidusi klajā vācu rokgrupa "Rammstein", saglabājot sev raksturīgo rokrakstu un provokāciju elementus visu albuma 11 dziesmu garumā. Grupas 2019. gada stadionu tūres ietvaros plānoti 30 koncerti, viens no tiem arī Rīgā, Lucavsalā šā gada 6. augustā. Iepriekšējais "Rammstein" albums iznāca pirms 10 gadiem.

Albums iesākas ar singlu "Deutschland" – deviņu minūšu garu Vācijas vēstures opusu, kura laikā vokālists Tils Lindermans (Till Lindemann) iejūtas teicēja un provokatora lomā, pieminot Trešo reihu, Veimāras Republiku un "Hindenburg" traģēdiju.

Dziesma iznāca šā gada 28. martā un drīz vien nokļuva Vācijas singlu topa pirmajā vietā. Īpašu uzmanību izpelnījās dziesmas videoklips. Jau tikai tā tīzera publicēšana viens izpelnījās ebreju or-ganizāciju nosodījumu, jo tas radīja asociācijas ar holokausta zvērībām.

Savukārt otrs albuma singls – "Radio" – iznāca aprīļa beigās. Tā melnbaltajā videoklipā grupa ie-jutusies sešdesmito gadu mūziķu ampluā, un tā darbība norisinās šķietami gadsimtu senā spēk-stacijā, atsaucoties uz citu vācu grupu – elektronikas pionieriem "Kraftwerk".

Klipa pirmizrāde notika Berlīnes centrā uz kāda nama sienas. Šī akcija līdzinājās grupas pirmsā-kumos rīkotajiem pasākumiem gan Berlīnē, gan citās Vācijas pilsētās. Šogad aprit arīdzan 30 gadu kopš Berlīnes mūra krišanas, un "Radio" ir atsauce uz laiku, kad radio viļņi bija veids, kādā apvienot sašķelto un arī Austrumvācijai dot iespēju klausīties aizliegto rokmūziku.

Septītais grupas albums tapis kopā ar grupas "Muse" producentu. Grupas ģitārists Ričards Kruspe intervijā "NME" informējis, ka kopumā plānots izdot piecus jaunus videoklipus dziesmām no jaunākā albuma. Tāpat tiek minēts, ka šis varētu būt apvienības pēdējais albums.

Pasaules slavu "Rammstein" iemantojusi ar iespaidīgiem, līdz detaļām izstrādātiem un pirotehni-kas elementiem bagātiem šoviem. Ikkatru koncertu caurvij nebeidzams sprādzienu un liesmu kok-teilis, kurā katra nākamā dziesma grandiozitātē pārspēj nākamo. "Rammstein' ir viena no pēdējo desmitgadu kritiķu un klausītāju atzītākajām rokgrupām pasaulē. Tāpat jāatzīmē, ka karjeras gaitā apvienība ir tikusi nominēta aptuveni 30 dažādām mūzikas balvām, tostarp divām "Grammy", kā arī ir ieguvusi 10 "Echo", divas "Kerrang!" un vienu MTV Europe Music balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!