Foto: Publicitātes attēli

Latvijas mazākajā pilsētā Durbē 26. un 27. oktobrī, notiks otrais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika", portālu "Delfi" informē festivāla organizatori SKYR.

Pērn, kad festivāls notika pirmo reizi, tā bijusi pārgalvīga ideja – rīkot kultūras pasākumu vietā, kur to varētu gaidīt vismazāk, bet tā izvērtusies par tuvu un tālu pulcēšanos un kopīgu svētku svinēšanu, tāpēc festivāla organizatori nolēmuši dod zaļo gaismu festivāla rīkošanai arī šogad.

Nosakums "Zemlika" iemieso ne tikai tā norises laiku, kas, saskaņā ar daļu uzziņas avotu, ilgst no Miķeļiem līdz Mārtiņiem, bet arī cieņu pret daudzviet aizmirstām tradīcijām, cenšoties tām piešķirt mūsdienīgu saturisko piepildījumu. Proti, festivāls ir kā gada laikā paveiktā svinības un spēku un iedvesmas smelšanās jauniem darbiem, skaidro SKYR pārstāvis Miks Magone.

Līdzīgi kā pagājušogad, arī šogad festivāls sevī apvienos vairākas no mākslām. Galveno uzmanību veltot mūzikai, gan Durbes luterāņu baznīcā, gan kultūras namā un citviet divu dienu garumā notiks ārvalstu un pašmāju mūziķu un to kolektīvu koncerti, piedāvājot plašu žanru dažādību – no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb "folk" mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai.

Iecerētas arī mākslas un tautisko arodu meistardarbnīcas, īpaši izvēlēta kino programma, teātra priekšnesumi un citas aktivitātes. Īpaša loma tiks atvēlēta Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecībās gada laikā izaudzētajam, darbnīcās un ražotnēs paveiktajam, jo festivāla laikā notiks zemnieku, amatnieku un godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus. Uz pasākuma laiku tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot tikai Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Biļešu tirdzniecība tiks uzsākta drīzumā, līdz ar pirmo festivāla "Zemlika" dalībnieku izziņošanu.

Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" Durbē notika 2011. gada rudenī. Divu dienu laikā tajā uzstājās vairāki ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi – Nilss Frāms (Nils Frahm) no Vācijas, "Library Tapes" no Zviedrijas, "Barn Owl" no ASV, "Prinspóló" no Īslandes, "Aluk Todolo" no Francijas, pašmāju "Iļģi" un daudzi citi Notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, jau pieminētais tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!