Japānā, Tokijas koncertzālē "Nerima Culture Centre" sestdien, 9. februārī pirmo reizi šajā valstī izskanēs latviešu komponistes Lūcijas Garūtas Klavierkoncerts, portālu "Delfi" informē Lūcijas Garūras fonda pārstāvji.

Skaņdarbu atskaņos simfoniskais orķestris diriģenta Šina Vatanabes (Shin Watanabe) vadībā. Pianiste - Šihoro Išioka (Chihiro Ishioka). Koncertā skanēs arī Nikolaja Rimska-Korsakova un zviedru komponista Larsa Erika Larssona skaņdarbi.

Lai Japānā iepazīstinātu ar Garūtas Klavierkoncertu iesākumā bija iecerēts izdot CD ar Klavierkoncerta ierakstu, kad tas skanēja 2002.gadā - Lūcijas Garūtas simtgades ietvaros – skanēja pianista Artūra Ozoliņa (Kanāda), diriģenta Vaiča un LNSO interpretācijā. Tad gadu gaitā tapa doma par Klavierkoncerta atskaņojumu, kas divu gadu laikā realizējies.

Pirmais "Koncerta klavierēm un orķestrim. In memoriam. Veltījums mazā drauga Lailiņas piemiņai" ( 1951; instrumentācija 1955) atskaņojums notika 1955.gada 29.septembrī Latvijas Radio. To atskaņoja Radio orķestris un pianists Hermanis Brauns, diriģenta Arvīda Jansona vadībā. Koncertā tas izskanēja 1956. gada februārī Latvijas Valsts Filharmonijas zālē. Diriģenta Leonīda Vīgnera vadībā, pianists Hermanis Brauns.

Klavierkoncerts Latvijā skanējis daudzkārt. To atskaņojuši pianisti Valdis Jancis, Arnis Zandmanis un citi ievēŗojami Latvijas mūziķi. Šajā gadsimtā tas skanējis Artura Ozoliņa, Laumas Skrides un Lienes Circenes interpretācijā.

Par Garūtas Klavierkoncerta atskaņojumu Japānā var pateikties entuziastam Jasunori Kikuči. Viņam pieder iniciatīva arī Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" pirmatskaņojums Japānā, Tokijā - dievnamā Christ Shinagwa Church, ko atskaņoja tam speciāli izveidots koris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!