Foto: Publicitātes foto

Sākot no 14. janvāra, četrus mēnešus Kaņepes Kultūras centrā (KKC) ikvienam būs iespēja piedzīvot neparastu koncertu ciklu "Mūzika pusnaktī". Šajā ciklā "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta un "Spīķeru kvarteta" izpildījumā neformālā atmosfērā skanēs gan ārzemju, gan latviešu klasiskās mūzikas šedevri.

Koncerti notiks brīvā un nepiespiestā atmosfērā, lai nekas netraucētu klausītājus ļauties klasiskās mūzikas burvībai. Lai nojauktu ierasto iedalījumu – mūziķis/klausītājs – mūzikas izpildītāji atradīsies nevis uz skatuves, bet zālē starp klausītājiem, kas būs gatavi iegrimt šajā īpašajā klasiskās mūzikas pieredzē, sēžot nevis ar samtu pārvilktos krēslos, bet uz spilveniem, pufiem un paklājiem. Koncertu cikla organizatori aicina skatītājus nākt uz koncertu arī ar saviem spilveniem, uz kuriem sēdēt, kā arī lūdz mūzikas baudītājus rēķināties ar to, ka telpā būs jānovelk āra apavi.

14. janvārī plkst. 22.00 notiks pirmais koncerts, tajā skanēs Franča Šūberta 14. stīgu kvartetu "Der Tod und das Mädchen" ("Nāve un meitene") "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta – Kristiāna Šīrante (1. vijole), Agnese Kanniņa-Liepiņa (2. vijole), Artūrs Gailis (alts), Kārlis Klotiņš (čells) – izpildījumā.

Kā liecina vēstures avoti, neilgi pirms stīgu kvarteta komponēšanas Šūberts atskārta, ka viņa veselība ir neatgriezeniski iedragāta. Bezcerīgās domas lika šaubīties kā par paša ideāliem, tā arī par draudzības un skaistuma sasniedzamības iespēju savā dzīvē. Tāpēc šis Šūberta skaņdarbs ir kā dialogs ar nāvi.

Lai arī "Sinfonietta Rīga" kvartets savā repertuārā ietver skaņdarbus no gandrīz visiem mūzikas vēstures periodiem, kad vien stīgu kvartetam tika komponēts un iesaistās projektos, kuri pārkāpj akadēmiskās mūzikas slieksni, visērtāk ansamblis jūtas mūsdienu mūzikā.

Nozīmīga vieta kvarteta repertuārā ir latviešu mūsdienu komponistu darbiem. Ansamblim savus skaņdarbus veltījuši Andris Dzenītis, Maija Einfelde, Romualds Kalsons, Selga Mence, Anita Mieze un Rihards Zaļupe. Atskaņoti arī Pētera Vaska un Mārtiņa Viļuma kvarteti. Kvarteta repertuārā ietilpst arī Džona Adamsa, Antonina Dvoržaka, Eduarda Grīga, Jozefa Haidna, Metjū Hindsona, Leoša Janačeka, Džordža Krama, Ģērģa Ligeti, Volfganga Amadeja Mocarta, Arvo Pērta, Stīva Reiha un daudzu citu komponistu darbi.

11. februārī notiks koncertu cikla "Mūzika pusnaktī" otrais concerts, tajā Spīķeru kvartets spēlēs Jāzepa Vītola tautas dziesmu apdares, divas daļas no Helmera pavasara otrā stīgu kvarteta, Pētera Vaska pirmo stīgu kvartetu. Pārējo koncertu datumi un tajos dzirdamie skaņdarbi vēl tiek precizēti.

Ieeja 5 eiro, biļetes nopērkamas Kaņepes Kultūras centra bārā. Koncertu cikls noritēs, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!