Lielajā ģildē, 25. janvārī plkst.19.00 uz vienas skatuves satiksies kokles improvizāciju virtuoze Laima Jansone, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Radio koris, portālu "Delfi" informē organizatori VSIA "Latvijas Koncerti".

Koncertā izskanēs Ērika Ešenvalda un Laimas Jansones jaundarbi korim, orķestrim un koklei. Koncertā tiks atskaņoti arī Jēkaba Graubiņa, Līgas Celmas, Zoltāna Kodāja, Veljo Tormisa un Sergeja Pokofjeva skaņdarbi. Pie diriģenta pults stāsies Normunds Šnē un Sigvards Kļava. Eiroradio (EBU) koncertcikla "Folk into Classics" ietvaros, šis koncerts tiks tiešraidīts un retranslēts daudzās Eiropas valstīs.

Viens no diviem jaundarbiem, kas izskanēs koncertā, ir Laimas Jansones "Spēka vārdi", ko viņa pati sauc par "versiju par tautasdziesmu, versiju korim un koklei".

"Spēks neslēpjas milzīgā amplitūdā vai vēl kur, tas ir pavisam vienkāršās, varētu teikt, mantriskas nozīmes melodijās. Pārējais ir tikai laika skanējums, kas senāk bija citādāks un nākotnē būs vēl pavisam cits. Tā ir ieklausīšanās savās saknēs, no kurām vajadzētu nevis baidīties vai "uzķerties" uz mākslīgi radītiem konfliktiem, bet pieņemt un apzināties arī šo savu esības daļu. Saknes ir tās, kas notur koku vētrā, saknes ir tās, kas dod atbalstu cilvēkam nemiera un neziņas vējos," pauž Laima Jansone.

Skaņdarbā izmantoti tautasdziesmu teksti un tautas melodiju citāti.

Savukārt otrs jaundarbs - Ērika Ešenvalda "Tīmekļi" ("The Webs"), ir opuss koklētājam/-ai un kamerorķestrim.

"Tīmekļi – gan globālie un urbāni piedūmotie, gan lokālie, pļavās zirneklīšu austie un tīros rasas pilienus noturošie; kā brīnums, kā pretstats lielpilsētu bezmiega miegam. Skaņdarbā jaušama solista un orķestra pretnostatīšana, kā arī abu saskaņa. Muzikālo partitūru raksturo instrumentāli tembrālo un elektronisko (elektro-akustiskā kokle) skaņu palete, senatnīgums (etnogrāfiskā kokle) un modernais, tradicionālo un mūsdienu novatorisko spēles paņēmienu līdzāspastāvēšana – gan kokle, gan orķestra instrumenti pauž dažādu laikmetu vēstījumu," teic pats tā autors.

"Kokles spēle – intīmāks, personiskāks, subjektīvāks pārdzīvojums, kamermuzicēšanas bagātīgo nianšu paudums. Orķestris – racionālais, nemainīgais pretspēks, kurš maina savu polaritāti, saskaroties ar kokles vēstījumu," skaidro Ešenvalds.

"Apbrīnojot koklētājas Laimas Jansones spēles improvizāciju un ticot, ka arī citās zemēs ir nemazāk talantīgi tautas instrumentu mūziķi, manā nošu rakstā solista partija ir visai skopa – norādīta vien skaņkārta, raksturs, temps un intonatīvais kodols. Tādējādi "Tīmekļi" ir atvērti interesantām un daudzveidīgām kombinācijām ar citiem stīgu strinkšķināmajiem instrumentiem," piebilst komponists.

28. janvāra vakarā Rīgas programmu "tiešraidē" dzirdēs Dānijas, Horvātijas, Spānijas un Vācijas (Hesenes Radio un Zārbrikenes radio) raidstaciju klausītāji. Pārējie - Bulgārijas, Grieķijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles un Somijas klasiskās mūzikas raidstaciju klausītāji šī koncerta ierakstu dzirdēs 2013. gada laikā.

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un koncerta norises vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!