Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās operas (LNO) ģilde ASV Bruno Skultes operas "Vilkaču mantiniece" uzvedumam ziedojusi 50 000 latu, laikrakstu "Latvijas Avīze" informēja Latvijas Nacionālās operas ģildes ASV valdes priekšsēdētāja Aija Pelše un finanšu rīkotājs Andris Padegs.

Ģildes pārstāvji teic – 50 000 latu arī viņiem ir iespaidīga summa, tomēr "Vilkaču mantinieces" uzvedums ir sevišķi nozīmīgs. Viens no ģildes mērķiem esot atbalstīt latviešu komponistus, turklāt tai rūpot, ka līdz šim LNO ir uzvedusi maz latviešu operu. Kopējās "Vilkaču mantinieces" izmaksas ir 65 tūkstoši latu.

Pelše stāsta, ka 1992.gadā ģildi dibināt ierosinājuši Ņujorkas Latviešu kora operas entuziasti ar domu atbalstīt Latvijas Nacionālās operas (LNO) nama restaurāciju. Taču galvenās tās rūpes esot plašākas. Padegs uzsver: "Mums ir svarīgi, lai latviešu kultūra pastāvētu, lai Latvijas tēls mirdzētu un lai pasaule redz, ko Latvija var dot. Tāpēc mēs esam lepni, kad amerikāņu prese slavē Metropolitēna solistus Garanču, Kovaļevsku un Antoņenko vai diriģentu Nelsonu. Ir skaisti, ka LNO var producēt labu Pučīni vai Verdi operas izrādi, bet mēs būtu vēl lepnāki par labu latviešu komponista operas inscenējumu. Esam gandarīti, ka ar mūsu atbalstu LNO uzved latviešu komponista operu."

Atceroties ģildes dibināšanas laiku, Padegs stāsta: "Toreiz mums, Rietumos dzīvojošajiem latviešiem, radās pirmā iespēja atjaunot sakarus ar Latviju – ar radiem, tautiešiem un organizācijām. Tad Latvija vairs nebija tikai tēls, ko var skatīt atmiņās un attēlos. Mēs ar lielu sajūsmu gribējām kaut kā palīdzēt."

Sākumā Ņujorkas Latviešu kora operas cienītāju grupa bijusi neliela. 1992.gada 9.februārī ievēlēta pirmā ģildes valde ar Induli Lāci kā priekšsēdi un Ingrīdu Bērziņu – vietnieci. No mazās, bet enerģiskās grupas izaugusi organizācija, kuras biedru un atbalstītāju skaits nu pārsniedz pusotru tūkstoti. Divdesmit gadu mūžā ģilde ir saņēmusi ziedojumus no apmēram 1500 cilvēkiem un organizācijām. Daži devuši pāris dolārus, daži vairāk nekā piecdesmit tūkstošu.

Jau vēstīts, ka 3. jūnijā pasaules pirmizrādi piedzīvos latviešu komponista Bruno Skultes (1905-1976) operas "Vilkaču mantiniece" iestudējums Latvijas Nacionālajā operā. Izrādi veido diriģents Andrejs Jansons, režisore Ināra Slucka, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne; lomās iejutīsies Dana Bramane, Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Inga Šļubovska, Gunta Davidčuka, Imants Erdmans, Rihards Mačanovskis, Armands Siliņš, Krišjānis Norvelis un citi.

Bruno Skulte (1905 - 1976) ir viens no spilgtākajiem trimdas komponistiem. Latviešu mūzikas vēsturē viņš iegājis ne vien kā talantīgs un ražīgs komponists, bet arī kā aizrautīgs un iedvesmojošs diriģents, temperamentīgs ērģelnieks un aktīvs sabiedriskais darbinieks. B.Skultes darbu sarakstā ir kora dziesmas, kantātes, opera, baleti, instrumentālā un vokālā kamermūzika, simfoniskie sacerējumi, skaņdarbi balsij ar orķestra vai ērģeļu pavadījumu, miniatūras koklēm, ērģelēm, kinomūzika... Pēckara Latvijā par šiem skaņdarbiem bija zināms nedaudziem, jo B.Skultes sacerējumi Padomju Latvijā bija aizliegti.

Operu "Vilkaču mantiniece", kas sacerēta 20. gadsimta 40. gadu beigās, savulaik iestudēšanai Maskavā ieteicis pasaulslavenais diriģents Leopolds Stokovskis, tomēr tam nebija lemts notikt. Pirmais operas koncertuzvedums Latvijā notika 2005. gadā LNO Jaunajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!