Mūzikas ierakstu Gada balvas apbalvošanas ceremonijā balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tiks pieškirta džeza mūziķim, orķestra vadītājam un radio raidījumu vadītajam Ivaram Mazuram, portālu "Delfi" informē LaMPA parstāvji.

Ilgus gadus Mazurs veltījis džeza popularizēšanai – viņš spējis gan sajūsmināt ar lieliskām melodijām un improvizācijām paša vadītajā "Armatūras orķestrī", gan ieintriģēt vairāku paaudžu radioklausītājus ar sava laika kontekstā apbrīnojami progresīvu pārraidi Latvijas radio programmā.

Ar džezu Mazurs aizrāvās jau agrā jaunībā. To viņš varēja klausīties stundām ilgi – skaņu platēs, radio, Radiokomitejas džeza orķestra mēģinājumos. Diemžēl līdz ar "aukstā kara" sākumu, vārds "džezs" Latvijā kļuva nevēlams, tāpat kā citas "sliktās" ietekmes no Amerikas. Taču jauno entuziastu tas neapturēja – viņš ar jo lielāku apņēmību klausījās ārzemju radio džeza pārraidēs, centās pierakstīt ēterā dzirdētās notis, mēģināja izprast mūziķu stilu, harmonijas un īpatnības un dzirdēto atskaņoja uz klavierēm, līdz radās arī pirmās paša aranžijas. Spēlējot dejas dažādos pilsētas klubos, palēnām izveidojās orķestris "Armatūra", kas Mazura vadībā jau drīz kļuva par slavenāko Rīgā (orķestra nosaukums tika aizgūts no tā mājvietas - Rīgas Elektromehāniskās rūpnīcas kluba). Džeza ritmi jauniešus aizrāva tik ļoti, ka klubā iekšā tikt bija gandrīz neiespējami. Un, lai arī džezu spēlēt joprojām bija aizliegts, liekot lietā dažādas viltības, orķestrim izdevās izvairīties no saķeršanās ar varas iestādēm.

Kopš 1958. gada Mazurs strādā par redaktoru Latvijas Radio. Šī amata dēļ viņš pat atteicies no iespējas kļūt par Rīgas Estrādes orķestra vadītāju. Kāpēc? Radio sniedza iespēju vēl aktīvāk pievērsties džeza mūzikas popularizēšanai. Nepārtraukti balansējot starp priekšniecības uzstādījumiem un paša muzikālajām interesēm, Mazuram izdevās izveidot regulāras autorprogrammas, un kopš 60. gadu vidus klausītājus priecēja tādi raidījumi kā "Parunāsim par džezu", "Lappuses no džeza vēstures u.c." Viņa ļoti zīmīgā balss radio skanējusi vairāk kā 50 gadu – ar stāstiem par džeza vēsturi, tā virzieniem, attīstību un izpildītājiem. Mazurs bija pirmais, kas ierakstīja un pēc tam radio atskaņoja džeza festivāla "Vasaras ritmi" koncertus. Frāze "...Ir pienācis laiks džezam....." kļuvusi tikpat leģendāra, kā tās autors.

2009. gadā Ivars Mazurs ar vērienīgu koncertu kinoteātrī "Rīga" nosvinēja 80. dzimšanas dienu. Kopā ar jubilāru uz skatuves kāpa arī viņa kolēģi no "Armatūras" laikiem un citi lieliski džezmeņi.

Mazurs arī saņēmis Nacionālās Radio un Televīzijas padomes balvu par mūža ieguldījumu radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!