Foto: Publicitātes attēli

Spīķeru koncertzālē 18., 19. un 20. aprīlī Latvijas Radio koris aicina uz muzikālo izrādi "Hotelis Atlantīda", kurā skanēs Artura Maskata mūzika ar Aleksandra Čaka vārdiem, portālu "Delfi" informē VSIA "Latvijas Koncerti".

Iestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe Ieva Jurjāne, izrādes muzikālais vadītājs Sigvards Kļava.

Izrādē "Hotelis Atlantīda" skanēs īpaši šim iestudējumam tapušas kompozīcijas ar Aleksandra Čaka vārdiem. Uz skatuves darbosies Latvijas Radio koris un kora solisti, vijolnieks Indulis Cintiņš, pianists Aldis Liepiņš, kontrabasists Jānis Stafeckis un perkusionists Ivo Krūskops.

Komponists Arturs Maskats leģendu par nogrimušo Atlantīdu salīdzina ar 20. gadsimta 30. gadu Rīgu. "Atlantīda ir kas tāds, kas ir aizgājis un nekad vairs nebūs. Tā ir trīsdesmito gadu Rīga ar ilgām, mīlestību, sāpēm, atcerēšanos, Rīga ar cerībām, Rīga, kurai nav gājušas pāri divas okupācijas, Rīga, kura skan tik īpaši, ka kādreiz tā dēvēta par mazo Parīzi," teic komponists.

Diriģents Sigvards Kļava darbu pie izrādes raksturo: "Mēs mēģinām apstāties un saprast, kas ar mums notiek ļoti personiski. Atrodoties starp Čaku un Maskatu, starp ideālo pasauli un realitāti, tā ir savdabīga sajūta: šī ideālā pasaule, mūsu iedomātās pilsētas vai vides ilūzija ir vienlīdz spēcīga ar to, kādu mēs varētu iedomāties dzīvi Latvijā pirms kara, kuru daudzi idealizē. Kāda bija šī pasaule un kas ir tagad? Vai šī pasaule ir nogrimusi, vai viņa pastāv tāda, kādu mēs to redzam, tāda, par kādu mēs sapņojam? Nosaukums "Atlantīda" piešķir ārkārtīgi dziļu dimensiju šim stāstam. Šī ir mūzika, ko nevar spēlēt un dziedāt no notīm, un tās dvēsele ir Artura [Maskata] dzejas lasījums."

Savukārt režisors Viesturs Kairišs uzsver, ka par dzejnieku Aleksandru Čaku ir daudz mītu - "Urbānais dzejnieks, modernists, traģiska figūra. Bet Čaks ir arī neiespējamu jūtu, smeldzes un vientulības dzejnieks. Krogus ar matrožiem, dejām, valšķīgām sievietēm, dažādām valodām... Jautājums, kur Čaks to visu redzējis, viņš neatstāj tāda cilvēka iespaidu, kas ar vaļā atrautu kreklu būtu dzērumā kādā krogā ārdījies. Kas tā ir – vai tā ir ilūzija, vai iedomu pasaule, vai tāda tiešām ir eksistējusi?"

"Ne Čaks, ne Maskats nerunā par pilsētu kā urbānu veidojumu. Pilsēta – tā ir jūtu pasaule, kas it kā ir pazudusi vai arī būtiski mainījusies. Tā ir vieta, kurā notiek Artura Maskata un Aleksandra Čaka satikšanās "Hoteļa Atlantīda" tukšajās istabās, kur vēlreiz iepazīt savu iekšējo pasauli dziesmās par zudušo pilsētu sevī – juteklismu, mīlestību, izaicinājumu un bezgalīgu vientulības smeldzi," teic Viesturs Kairišs.

Izrāde "Hotelis Atlantīda" būs Radio kora un Artura Maskata otrā sastapšanās skatuviskā iestudējumā kopš 2003. gada novembra, kad ar panākumiem uz Dailes teātra skatuves tika uzvesta izrāde "Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts" ar Artura Maskata mūziku un Ojāra Vācieša dzeju.

Biļetes uz muzikālo izrādi nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un Spīķeru koncertzālē stundu pirms koncerta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!