Foto: Publicitātes foto
Lielajā ģildē 23. un 25. februārī plkst. 19:00 izskanēs jaunais Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra (LNSO) koncertuzvedums – Džuzepes Verdi "Otello" diriģenta Karela Marka Šišona vadībā, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

"Otello" – stāsts par apmānu, alkatību, kaisli un taisnīgumu apvienojumā ar Verdi satriecošo mūziku ir vispāratzīts opermūzikas šedevrs. Pēc Karela Marka Šišona veidotajām "Bohēmas" izrādēm pagājušajā sezonā maestro turpina veiksmīgo operas koncertuzvedumu sēriju ar Verdi "Otello", ko izdziedās izcils starptautisku solistu ansamblis.


Iestudējumā dziedās solisti - Badri Maisuradze (tenors) – Otello, Mišela Kraidere (soprāns) – Dezdemona, Donijs Rejs Alberts (baritons) – Jago, Ieva Parša (mecosoprāns) – Emīlija, Gabriels Mandžone (tenors) – Kasio, Raimonds Bramanis (tenors) – Rodrigo, Rihards Mačanovskis (bass) – Lodoviko, Krišjānis Norvelis (bass) – Mantano, Herolds. Iestudējumā piedalīsies arī Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" , Rīgas Doma zēnu koris un Latvijas Nacionālās operas koris.

Koncertuzvedumu tiešraidē varēs noklausīties Latvijas Radio 3. kanālā "Klasika" . Sākums plkst.19:00. Tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot sarunas ar galveno lomu atveidotājiem un diriģentu Karelu Marku Šišonu.

Tenors Badri Maisurdze, kuru Mstislavs Rostropovičs nosaucis par "vienu no izcilākajiem mūsu gadsimta tenoriem", bet Seidži Ozava – par "zelta rīkli ar mirdzošu skaņu", dzimis Gruzijā un absolvējis Tbilisi konservatoriju, vēlāk mācījies arī Maskavā un Milānā. Viņš ir izcīnījis pirmās vietas vairākos starptautiskos konkursos. Solista starptautiskā karjera aizsākās 1993. gadā ar Dmitrija lomu "Borisa Godunova" iestudējumā Ljēžas opernamā.

Kopš 1994. gada gruzīnu tenors ir Maskavas Lielā teātra solists, kur izpildījis daudzas galvenās lomas. Kopumā viņa repertuārā ir vairāk nekā 40 lomas krievu, itāļu, franču, vācu un gruzīnu repertuārā – gan klasikā, gan mūsdienu mūzikā. Maisurdze uzstājies visā pasaulē – gan Jaunzēlandē un Austrālijā, gan Kanādā un Singapūrā, gan daudzās Eiropas valstīs. 1999. gadā viņš debitēja Milānas La Scala operteātrī Pētera Čaikovska operas "Mazepa" iestudējumā, ko diriģēja Mstislavs Rostropovičs, savukārt 2000. gadā viņš debitēja Vīnes Valsts operā ar Kavaradosi lomu Džakomo Pučīni operā "Toska" diriģenta Antonio Džudaņjo vadībā.

Solists strādājis arī Berlīnes Vācu operā, Florences Teatro Comunale, Madrides Teatro Real, Neapoles Teatro di San Carlo, Palermo Teatro Massimo, Barselonas Gran Teatre del Liceu, Drēzdenes Zempera operā, Stokholmas Karaliskajā operā, u.c.

Dezdemonas lomas atveidotāja Mišela Kraidere ir viena no savas paaudzes izcilākajiem dramatiskajiem soprāniem. Ar vienlīdz lieliem panākumiem un plašo repertuāru viņa iekarojusi pasaules operteātru un koncertzāļu skatuves. Kraidere studējusi vokālo mākslu Aiovas Universitātē un divreiz uzvarējusi Metropolitēna operas reģionālajos atlases konkursos. Pēc tam viņa devās uz Cīrihi, kur turpināja studijas Cīrihes opernama studijā. 1988. gadā viņa kļuva par Lučāno Pavaroti konkursa finālisti, bet 1989. gadā – ieguva vienu no trim galvenajām balvām Ženēvas Starptautiskajā mūzikas konkursā. Tam sekoja Leonoras loma "Trubadūrā" Dortmundes operā un uzvara Starptautiskajā Grand Prix konkursā.

Mišela Kraidere regulāri uzstājas pasaules lielākajos opernamos. Arī solistes koncertkarjera ir ļoti veiksmīga. Viņa uzstājusies nozīmīgākajās pasaules koncertzālēs un strādājusi ar izcilākajiem orķestriem. Ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un maestro K.M.Šišonu viņa sadarbojusies vairākkārt.

Biļetes uz LNSO koncertuzvedumu "Otello" nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!