Foto: Publicitātes foto

Lielajā piektdienā, 30. martā, pulksten 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un diriģents Māris Kupčs izpildīs noslēpumiem apvītās Johana Sebastiana Baha Piektās jeb Marka pasijas Latvijas pirmatskaņojumu, portālu "Delfi" informē Rīgas senās mūzikas centra pārstāvji.

Pēc Baha nāves viņa manuskripti tika sadalīti starp viņa dēliem, un tolaik tika minētas piecas saglabājušās pasijas, kuru balsis un daļēji arī partitūras ir uzskaitītas mantojuma dokumentos. Starp Baha rokrakstiem kolekcijā, kuras izveidotājs ir rīdzinieks Georgs Poelchau, ir atrodams nepilnīgs partiju komplekts, kuru rūpīgāk izpētot, var secināt, ka šī pasija ir eksistējusi pat trīs atskaņojuma redakcijās, aptverot vairāk nekā 35 gadu garumā notikušus muzikālus atskaņojumus.

Gadu gaitā Marka pasijas autorību mēģināts piedēvēt dažādiem komponistiem, taču ir droši zināms, ka Baha ieguldījums tajā ir gan kā komponistam, gan diriģentam, iespējams, arī kā aranžētājam un sakopotājam, tajā izmantojot mūziku, ko sarakstījis kāds no kolēģiem, piemēram, Reinhards Kaizers vai Nikolaus Bruns. Neapstrīdams ir fakts, ka šīs pasijas vēlākajā versijā izmantotas dažas Georga Frīdriha Hendeļa ārijas no Brokes pasijas.

Vai Bahs nodarbojās ar plaģiātismu? Tolaik Baha laikabiedru vidū tā bija ikdienišķa prakse un nekas neparasts – apkopojot izcilu tā laika komponistu mūziku, sniegt publikai lielus, ievērojamus darbus jeb pasticcio visā tā krāšņumā. Lielajā piektdienā, 30. martā, pulksten 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt vienu no mītiskākajiem passticio – Johana Sebastiana Baha pazudušo Marka pasiju –, kuru atskaņos baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solisti, baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" solisti, soprāns Monta Martinsone, tenori Rinalds Kandalincevs un Mikus Abaroniņš diriģenta Māra Kupča vadībā.

Ieeja koncertā – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!