Foto: Publicitātes foto

Pirms pāris nedēļām cikla pirmajā tikšanās reizē komponists Pēteris Vasks daudzos klātesošos mudināja ieklausīties ne tikai savā, bet arī Artūra Grīnupa mūzikā. Šīs reizes viesis - komponists Imants Zemzaris - ies soli tālāk. Viņš ne tikai aicinās ieklausīties kāda amatbrāļa mūzikā, bet pats to arī atskaņos.

Imants Zemzaris pianista ampluā oriģināli un dziļi izgaismojis ne tikai savu paša mūziku. Kopš deviņdesmitajiem gadiem viņš regulāri piedāvājis iepazīt arī mazzināmas latviešu klaviermūzikas lappuses, veidojot Jāņa Ivanova, Volfganga Dārziņa un Emiļa Melngaiļa skaņdarbu programmas un CD ierakstus. Mūziķi, kam iznācis ar Zemzari sadarboties, uzteic viņa spēles jūtīgumu, skaidrību un patiesumu.

Svētdien, 12.aprīlī, divos dienā Latvijas Nacionālās Bibliotēkas korē (11.stāvā) Imants Zemzaris spēlēs Emiļa Melngaiļa klaviermūziku un kopā ar vijolnieku Arvīdu Zvaguli - viņa radītās tautas dziesmu un deju apdares vijolei un klavierēm. Interesanti, ka Arvīda Zvaguļa tēvs - arī Arvīds Zvagulis - savulaik muzicējis Emiļa Melngaiļa izveidotajā instrumentālajā ansamblī "Deviņi bāleliņi", stāsta pasākuma organizatori.

1928.gadā Emilis Melngailis izdeva vairākus žurnāla "Austrums" numurus. Kā pats teica - tas bijis mēnešraksts mākslai, dzīvei un senatnei. Šķiet, tieši par mākslu, dzīvi un senatni Melngaiļa iedvesmots svētdien būs gatavs runāt arī Imants Zemzaris. Viņa paša mūzika - skaņdarbs altam solo "Es vēl pa fjordiem..." un Sonāte altam un klavierēm skanēs jaunā ventspilnieka Dāvja Sliecāna un autora interpretācijā.

Koncertciklu "Runā ar komponistu..." ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un LNB atbalstu rīko Latvijas Mūzikas informācijas centrs. Bezmaksas ielūgumus uz 12.aprīļa pasākumu var saņemt vai nu LNB reģistratūrā (Mūkusalas iela 3), vai Latvijas Mūzikas informācijas centrā (iepriekš sazvanoties pa tālruni 26387332).

Pasākuma apmeklētājus lūdz ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti) vai LNB lasītāja karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!