Foto: DELFI
Latvijas Nacionālā opera (LNO) jaunajā sezonā piedāvās vairāku operu un baletu pirmizrādes, kamermūzikas un simfoniskās mūzikas koncertus, tāpat operā notiks basbaritona Egila Siliņa 50 gadu jubilejas koncerts.

Par Nacionālās operas jaunās sezonas plāniem ceturtdien pastāstīja LNO direktors Andrejs Žagars, Latvijas Nacionālā baleta galvenais baletmeistars Aivars Leimanis un LNO mākslinieciskais direktors Arturs Maskats.

Jaunās sezonas pirmie pasākumi būs sadarbībā ar Latvijas Radio kori un dāņu performanču laboratorija "Hotel pro Forma" veidotā multimediālā opera "Kara daba. Mūzika. Manga. Mašīnas", ko veido režisore un scenogrāfe Kirstena Dēlholma, libreta un koncepta autors Villijs Flints, komponiste Santa Ratniece, diriģenti Kaspars Putniņš un Sigvards Kļava. Šo projektu iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgās dzejas, popa, precizitātes un brutalitātes izpausmes. Šo iestudējumu izrādīs 2., 3. un 9.septembrī un 16., 17.oktobrī.

Operas jauno sezonu oficiāli atklās 15.septembrī ar Imanta Kalniņa koncertuzvedumu "Spēlēju, dancoju" ar Imanta Ziedoņa liriku. Šajā uzvedumā piedalīsies LNO solisti, koris un orķestris, uzvedumu veidojuši diriģents Aleksandrs Viļumanis, kormeistars Aigars Meri, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu māksliniece Sandra Bermaka un producente Laura Strautiņa. Žagars informēja, ka šo uzdevumu izrādīs ne tikai vienu reizi, to iecerēts izrādīt arī reģionos, tostarp Cēsu mūzikas festivālā 2012.gadā.

Sezonas turpinājumā 22.septembrī notiks "Latvijas gāzes" balvu pasniegšana un laureātu koncerts, 13.oktobrī - baleta pirmizrāde "Četras pasaules. Četras stihijas", kuru veidos Artūra Maskata "Tango", Čezāres Punji baleta viencēliens "Pas de quatre", Punji un Kamija Sensānsa "Marijas sapnis" un Pētera Vaska "Erda", izmantojot Vaska 2.simfonijas un skaņdarba "Cantabile per archi" mūziku.

22.oktobrī operas Beletāžas zālē notiks LNO kamermūzikas koncerts, kurā piedalīsies vijolniece Svetlana Okuņa, čelliste Inga Sunepa un pianists Juris Žvikovs.

Savukārt 19.novembrī notiks Riharda Vāgnera operas "Dievu mijkrēslis" pirmizrāde, kuru tās veidotāji sauc par "gadsimta projektu", sacīja Žagars. Izrādes režisors ir Viesturs Kairišs, tā izpildījumā diriģēs viens no vācu jaunās paaudzes spēcīgākajiem diriģentiem Korneliuss Meisters.

26.novembrī notiks LNO kamermūzikas koncerts, bet 3.decembrī LNO orķestris piedalīsies simfoniskās mūzikas koncerts "Ziemas sapņi" diriģenta Mihaila Tatarņikova vadībā. Koncertā teicēja lomā būs arī Krievu drāmas teātra aktieris Jakovs Rafalsons. Koncerta programmā būs Pētera Čaikovska pirmā simfonija "Ziemas sapņi" un Georga Sviridova muzikālā svīta "Putenis", pastāstīja LNO mākslinieciskais direktors Arturs Maskats.

Savukārt 17.decembrī operā notiks basbaritona Egila Siliņa 50 gadu jubilejas koncerts, kurā piedalīsies diriģents Modests Pitrens, LNO koris un orķestris, tiks izpildīta Gaetāno Doniceti, Antona Rubinšteina, Sergeja Rahmaņinova, Džakomo Pučīni, Riharda Vāgnera un citu komponistu mūzika. Siliņš piedalīsies arī operas Vecgada koncertos, kas notiks 28., 29. un 30.decembrī.

2012.gada 20.janvārī Lielajā ģildē notiks Latviešu simfoniskās mūzikas koncerts, kurā diriģenta Andra Pogas vadībā uzstāsies LNO simfoniskais orķestris, izpildot Ilonas Breģes Koncertu obojai, čellam un orķestrim.

28.janvārī gaidāma nākamā pirmizrāde - Pētera Čaikovska operai "Mazepa", kas taps sadarbībā ar Horvātijas Nacionālo teātri Zagrebā, savukārt 11.februārī LNO Jaunajā zālē notiks dziedātājas Ilonas Bageles solokoncerts, bet 17.februārī būs Pučīni operas "Bohēma" atjaunojuma pirmizrāde.

6.martā operā notiks "Lielās mūzikas balvas 2011" pasniegšanas ceremonija un koncerts, klāstīja LNO direktors.

25.martā gaidāms LNO kora koncerts diriģenta Aigara Meri vadībā, piedaloties arī LNO orķestrim un solistiem.

20.aprīlī notiks austriešu komponista Ludviga Minkusa baleta "Bajadēra" pirmizrāde, bet 24.maijā - Doniceti operas "Lucia Di Lammermoor" pirmizrāde, kas top Andreja Žagara režijā. Šajā izrādē piedalīsies pasaulslavenais soprāns Marina Rebeka, kura piedalīsies arī vēlāk gaidāmajā Rīgas operas festivālā.

Rīgas operas festivāls notiks no 5. līdz 17.jūnijam, tā laikā varēs apmeklēt darba "Kara daba", Čaikovska operu "Jevģeņijs Oņegins" un "Mazepa", Džoakīno Rosīni operas "Seviljas bārdzinis", Doniceti operas "Lucia Di Lammermoor", Vāgnera operas "Dievu miejkrēslis" iestudējumus.

Tāpat jaunajā sezonā gaidāmas vairākas LNO viesizrādes Grieķijā, Krievijā un Itālijā, pavēstīja LNO direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!