Foto: DELFI
24. februārī Latvijas Nacionālajā operā repertuārā atgriežas Žorža Bizē opera "Karmena" ar Mārtiņu Ozoliņu pie diriģenta pults, portālam "Delfi" pavēstīja LNO pārstāve Katrīna Leiškalne.

Iestudējuma režisors Andrejs Žagars, scenogrāfiju veidojusi Monika Pormale, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne, daramaturgs – Johens Breiholcs, horeogrāfe – Elita Bukovska, gaismu mākslinieks Kevins Vin-Džonss.

Žorža Bizē opera "Karmena" iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā gaidāmas jau pasaulē atdzītu solistu debijas. Titullomā pirmo reizi Rīgā iejutīsies Mecosoprāns Oksana Volkova, kura ir daudzu nacionālu un starptautisku vokālo konkursu uzvarētāja, tostarp viņa ieguvusi 1. vietu XXII Starptautiskajā Mihaila Gļinkas konkursā un Antonīna Dvoržāka konkursā. Tuvākajā nākotnē Oksanai Volkovai paredzēta debija Metropolitēna operā Madalēnas lomā Rigoleto. Eskamiljo lomā iejutīsies Lietuviešu basbaritons Kosts Smorigins. Šajā sezonā dziedātājs atgriezīsies Koventgārdena operā kā Mefistofelis Faustā. La Scala viņš debitēs ar Mazeto lomu Donā Žuanā, savukārt Zalcburgas festivālā uzstāsies kā Eskamiljo Karmenā. Bordo operā Kosts Smorigins debitēs ar Leporello lomu Donā Žuanā.

Lomās: Karmena: Oksana Volkova, Hosē: Georgs Onjani; Eskamiljo: Kosts Smorigins; Mikaēla: Dana Bramane; Fraskita: Kristīne Gailīte, Mersedesa: Andžella Goba, Dankairo: Nauris Puntulis; Remendado: Andris Lapiņš; Cuniga: Krišjānis Norvelis; Moraless: Rihards Mačanovskis.
Prospēra Merimē drūmajai novelei ar Žorža Bizē mūzas vēlību bijis lemts pārtapt krāšņā operā, kas ne tikai padarījusi nemirstīgu Bizē vārdu, bet kļuvusi arī par vienu no visu laiku iemīļotākajiem šī žanra darbiem. Par to liecina rekordlielais iestudējumu un ieskaņojumu skaits un nebeidzamā publikas mīlestība, pilnīgs pretstats pasaules pirmizrādes naidīgi noskaņotajai auditorijai 1875. gadā Parīzē.
Ar šo iestudējumu, kura darbība pārcelta uz mūsdienu Kubu, LNO izvēlas jaunu pieeju labi zināmajam stāstam. Spāņu deju temperamentīgajos ritmos tērptos notikumus šarmantā franču valodā izdzied un izdzīvo eksotiskiem putniem līdzīgi iemītnieki, kas aizgūti šodienas Kubas realitātē. Spēcīgās brīvības alkas izrādās stiprākas par visu - Karmenai tās maksā dzīvību.

"Karmenas"autors Bizē mira drīz pēc šīs izrādes pirmuzveduma, tā arī neizbaudījis sava darba panākumus. Sākotnēji opera neguva skatītāju atsaucību. Skarbo reālismu, kas sajaukts ar humoru, publika savā laikā uzskatīja par nepieņemamu, bet tagad tas tiek vērtēts kā Bizē ģēnija pieskāriens.

2011. gada septembrī viesizrādēs uz Japānu devās Boloņas teātris ar Žorža Bizē "Karmenas" iestudējumu, kas tapis sadarbībā ar LNO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!