Foto: Anrijs Požarskis
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šā gada 16. februārī aicina pusaudžus, jauniešus un citus mūzikas mīļotājus uz kārtējo cikla "#koncertsarunas ar Goran Gora @lnso" koncertu, kurā atskaņos Imanta Kalniņa Piekto simfoniju. Koncertsarunas vada populārais mūziķis Goran Gora.

Kā uzsver sarunu rīkotāji, lai parādītu meistara daudzpusīgumu, kur vienā personībā mīt daudzšķautņainība no aristokrāta līdz hipijam, LNSO jauniešu programmā šosezon iekļauta viņa Piektā simfonija, kas sacerēta 1979. gadā.

Šī simfonija ir viena no Imanta Kalniņa daiļrades lielajām virsotnēm. Par šo opusu daudzi saka – ceļš. Pats Imants Kalniņš teicis – "no neziņas uz harmoniju". Komponists ļauj klausītājam pamatīgi iedziļināties šajā ceļa gājumā un finālā apbalvo mūs ar gavilējošu tautasdziesmas "Caur sidraba birzi gāju" melodiju.

LNSO koncertcikls pusaudžiem un jauniešiem "#koncertsarunas ar Goran Gora @lnso" notiek jau trešo sezonu. Katrā koncertā tiek atskaņots kāds simfoniskās mūzikas hits, un pirms atskaņojuma ir neliels priekšlasījums, ko sniedz dziesminieks Goran Gora. Sarunu cikls domāts galvenokārt cilvēkiem bez priekšzināšanām mūzikā, taču aicināti visi. Šis cikls tika izveidots, lai LNSO programmām piesaistītu gados jaunākus klausītājus, kas ir mazpieredzējuši klasiskās mūzikas jomā, toties gatavi atklāt jaunas mākslas teritorijas. Katrā cikla koncertā tiek atskaņots klasisks vai mūsdienīgs simfonisks darbs, ko pieklātos zināt. Goran Gora lakoniskie stāsti par komponistiem ļauj klausītājiem uztvert šos garamilžus cilvēciskāk un palīdz ieraudzīt viņus jaunā gaismā, dodot iespēju uzminēt vai nojaust, ko komponisti vēlas ar saviem darbiem pateikt savam klausītājam.

Šajā sezonā paredzēts vēl viens cikla koncerts, tas notiks 16. martā, un tajā skanēs svīta no Sergeja Prokofjeva baleta "Romeo un Džuljeta".

"Koncertsarunas ar Goran Gora" notiks 16. februārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!