Foto: Jānis Porietis

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 13. aprīlī aicina klausītājus uz dinamisku mūsdienu klasiskās mūzikas koncertu "Elektrominimālisms", portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Koncetā skanēs triju Latvijas komponistu – Mārča Auziņa, Kārļa Lāča un Raimonda Tigula jaundarbi, kas radīti speciāli stīgu kvartetam un elektroģitārai. Programmu papildinās klausītāju iemīļoto ASV komponistu Filipa Glāsa un Stīva Reiha šedevri.

Programmas izveidotājs, LNSO II vijoļu grupas mūziķis, Raimonds Melderis teic, ka ideja par stīgu kvarteta apvienošanu ar elektroģitāru viņam ienākusi prātā pēc tam, kad 2016. gada "Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā" LNSO spēlēja Kristapa Pētersona simfoniju "Miegs", kuras atskaņojumā pats autors "virs skatuves jauki ārdījās ar elektroģitāru". Aizņemtības dēļ Kristaps pagaidām vēl nav sacerējis opusu stīgu kvartetam un elektriskai ģitārai, toties, Raimonda Meldera aicināti, jaunus skaņdarbus šādam sastāvam radīja trīs pazīstami neakadēmiskās mūzikas pārstāvji: Mārcis Auziņš, Kārlis Lācis un Raimonds Tiguls.

Mārcis Auziņš saka: "Šī ir pirmā reize, kad rakstu mūziku stīgu kvartetam, un viens no iedvesmas avotiem te ir amerikāņu ostinētā minimālisma pārstāvis Stīvs Reihs. Jaundarba nosaukums ir "Mostas", un stāsts, iespējams, ir par divu cilvēku attiecībām – kā tās sākas, kā veidojas, kā attīstās."

Kārlis Lācis par sava Pirmā stīgu kvarteta rašanās impulsu saka: "Bija rudens pēcpusdiena, es izgāju uz balkona pīpēt, saule zemu, bet spīdēja spoži un nedaudz sildīja. Piektā stāva augstumā vējš atpūta avīzi, kas bija kamīnā sadegusi, bet cauri skurstenim izpūsta un saglabājusi struktūru. Avīze liegi plivinājās, ik pa laikam aizķerdamās aiz nostieptajiem interneta un elektrības vadiem, kas bija krustām šķērsām savilkti starp mājām. Ik pa laikam pārlidoja palielāks putnu bars, un tam visam pa vidu tālumā kokā mirguļoja un plivinājās krāsainas kļavu lapas. Nolēmu, ka šī idille arī būs mans pirmais stīgu kvartets. Tieši tik nemoderni un vienkārši!"

Raimonds Tiguls saka: "Šis ir, iespējams, pasaulē pirmais opuss stīgu kvartetam un hangam. Nosaukums divām jauntapušām miniatūrām ir "Flashback I" un "Flashback II". Klausītāja ziņā ir iztēloties, vai runa par vīzijām, vai kinematogrāfisku skatu pagātnē, vai vēl ko citu. Stīgu kvartets bez hanga līdzdalības koncertā spēlēs manu "Madrigālu", kas piedzīvoja pirmatskaņojumu 2016. gada LNSO vasaras festivālā "Vasarnīca"."

Līdzās jaundarbiem skanēs divi ostinētā minimālisma klasiķu daiļrades paraugi: Filipa Glāsa Otrais stīgu kvartets "Company" un Stīva Reiha "Electric Counterpoint", kas ir spēcīgs pārbaudījums ikvienam ģitāristam, un šajā reizē mums būs iespēja novērtēt jaunās paaudzes spilgtā talanta Jāņa Ruņģa sniegumu.

Pēc kvarteta pirmās vijoles Ilzes Kirsanovas ierosinājuma koncerta sākumā skanēs Latvijā nepelnīti maz spēlētā igauņu komponista Jāna Rētsa (Rääts, 1932) Koncerta kamerorķestrim enerģiskā, uzmundrinošā pirmā daļa pārlikumā stīgu kvartetam.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!