Foto: Publicitātes attēls
Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu kopkoris "Dream Team" šogad svin savu piekto pastāvēšanas gadadienu, kas tiks atzīmēta ar koncertu 4. martā plkst. 19.00 Lielajā ģildē, portālu "Delfi" informēja LNSO pārstāvji.

Jubilejas koncerta pirmajā daļā skanēs šarmantā, miermīlīgā un humorpilnā klasiķa Jāņa Ķepīša Sonāte pieciem čelliem, 2016. gada jubilāra Romualda Kalsona (1936) "Trīs kāzu dziesmas", kas no simfoniskā orķestra auduma pārliktas astoņiem čelliem un perkusijām, un čellista, komponista Kārļa Auzāna tēlainais veltījumu LNSO čellu superkomandai – "From Dusk till Dawn".

Pirmās daļas noslēgumā – Riharda Zaļupes opuss "Lietus, tvaiks un ātrums", kas mūzikā attēlo slaveno Dž. M. V. Tērnera (1775–1851) gleznu "Lietus, tvaiks un ātrums". Zināms, ka Tērneram ļoti patika ceļot un vēl vairāk viņam patika vilcieni. Šajā gleznā intensīvā zeltainbrūnā noskaņā (gandrīz vai čellu krāsā) zīmēts dzelzceļa tilts pār Temzu, vilciens un no vilciena bēgošs mazs zaķītis.

Koncerta otrajā daļā vispirms skanēs lielmeistara Jura Karlsona jaundarbs "Albuma lapa. Novembris", pēc tam – Astora Pjacollas mūžam dzīvais tango gars viņa vitālo "Četru gadalaiku" pārlikumā astoņiem čelliem.

Ar LNSO čellu "Dream Team" publika pirmoreiz sastapās 2012. gadā. Gadu vēlāk ansamblis iestudēja čellistu zelta repertuāra programmu, aizpērn uzstājās ar koncertu "60 minūtēs apkārt Eiropai" un pērn sagatavoja itāliski holivudisku vitalitātes caurstrāvotu programmu.
|
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir lepns par šo "Sapņu komandu" jeb orķestra čellu grupu, kas šīs grupas pieredzējušās koncertmeistares, Lielās mūzikas balvas laureātes Dianas Ozoliņas vadībā nu jau vairākus gadus dzīvo kā patstāvīga kamermūzikas vienība. Ansambļa darbības mērķis ir popularizēt čellu mūziku un ieinteresēt klausītājus visā Latvijā. 2015. gadā "Dream Team" ar lieliskiem panākumiem uzstājās koncertzāles "Cēsis" rīkotajā I čellmūzikas festivālā.

Biļetes uz šo un citiem LNSO koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!