Foto: Publicitātes foto

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jaunajā sezonā piedāvās četrus simfoniskos koncertus bērniem un jauniešiem, no kuriem viens būs baleta uzvedums, portālu ”Delfi” informē LNSO pārstāvji.

Šajā sezonā jau zināmajiem koncertu dalībniekiem – Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim un diriģentam Andrim Vecumniekam pievienosies jauns tēls – LeNeSOns. Tas ir zinātkārs puisēns, kuram patīk darīt blēņas, bet kuram ļoti interesē mūzika un kurš sapņo kļūt par diriģentu.

Viņš piedalīsies koncertos, lai kopīgi ar bērniem izzinātu visus orķestra noslēpumus. Caur dažādiem piemēriem, dažreiz smieklīgiem, dažreiz nopietniem, bērniem tiks pastāstītas mūzikas un orķestra pamatvērtības! Koncertu starpbrīžos, kā ierasts, notiks instrumentu demonstrācijas, priekšnesumi un citas aktivitātes, kurās LeNeSOns ņems aktīvu dalību.

Pirmais koncerts "LeNeSOns dodas ceļā" notiks sestdien 3. novembrī Lielajā Ģildē. Tajā nerātnais, bet zinātkārais puisis LeNeSOns, sadomājis apceļot tuvas un tālas zemes. Pa gaisu, ūdeņos, dzelzceļa vagonā, trijjūgā. Ceļa, ceļojuma un ceļošanas motīvs šoreiz ir kopsaucējs, gandrīz kā tālajos romantisma rītausmas gados, sola koncerta rīkotāji.

Programmas pirmajā daļā skanēs Kloda Debisī ”Laivā” un miniatūra no ”Mazās svītas”, Žaka Ibēra ”Mazais baltais ēzelītis” no miniatūru kopas ”Stāstiņi” klavierēm Lauras Gustovskas instrumentācijā, Fransisa Pulenkas ”Pastaigas”, sešas daļas no cikla klavierēm Jutas Bērziņas instrumentācijā (Kājām,Jāšus, Ar divriteni, Automašīnā, Vilcienā, Lidmašīnā) un Artura Onegēra ”Pacifiks”.

Savukārt koncerta otrajā daļā mazos klausītājus sagaida Johana Štrausa ”Jautrais vilciens”, Sergeja Prokofjeva ”Trijjūgs” no simfoniskās svītas ”Leitnants Kižē”, Jura Karlsona ”Lidojums uz jumta” no baleta ”Karlsons lido atkal”, Džona Adamsa ”Īss brauciens ātrā mašīnā” un Johana Štrausa ”Perpetuum mobile”.

Otrais bērnu koncerts "LeNeSOns Eiropā" notiks 2013. gada 2. februārī un tajā LeNeSOns iepazīsies gan ar pavisam tuvu, gan nedaudz tālāku kaimiņu dziesmām un dejām - mums pazīstamām un tuvām noskaņām...

Trešais bērnu koncerts "LeNeSOna eksotiskie ceļojumi" notiks 2013. gada 3. martā un tajā LeNeSOns dosies pāri okeānam, turp, kur virmo neparasti ritmi un ugunīgas noskaņas....

Ceturtais bērnu koncerts – baleta uzvedums "80 minūtēs apkārt zemeslodei” notiks 2012. gada 12. un 13. aprīlī, tajos paredzēta LNSO sitaminstrumentālista un komponista Riharda Zaļupes jaundarba pirmizrāde, kuram horeogrāfiju veidos Agris Daņiļēvičs, režiju – Uģis Brikmanis, bet visu to izdejos deju skola ”Dzirnas”.
Bērnu koncertus, kā ierasts, vadīs un diriģēs Andris Vecumnieks. Plkst. 11:00 notiks koncerti latviešu un krievu valodā, bet plkst. 14:00 – latviešu valodā.

Koncertu cikla ”Simfoniskie koncerti bērniem” mērķis ir uzrunāt mazos klausītājus un rosināt viņos interesi par klasisko mūziku, instrumentiem un populārākajiem dažādu tautu un laiku komponistu sacerējumiem. Koncertu cikla mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Andris Vecumnieks, bet mūzikas instrumentu demonstrēšanā piedalās paši simfoniskā orķestra mūziķi.

Simfoniskos koncertus bērniem un vecākiem LNSO organizē jau sesto sezonu, un šie tematiskie muzikālie pasākumi ir izpelnījušies lielu klausītāju atsaucību.

Biļešu cenas uz koncertiem ir 3 un 5lati, bet uz baletu - no 5 līdz 10 latiem atkarībā no izvēlētās vietas.

Biļetes var iegādāties Lielās ģildes kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!