Foto: Publicitātes foto

Šī gada pavasarī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) bija plānojis doties prom no savas mājvietas – Lielās ģildes – tās renovācijas laikā. Projekta plānojuma izmaiņu rezultātā pārvākšanas notiks šī gada otrajā pusē, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

LNSO tehniskais direktors Aigars Kalniņš skaidro, ka Lielās ģildes renovācijas projekts, kuru veic Valsts nekustamie īpašumi, pašlaik ir noslēdzošajā fāzē – notiek būvprojekta saskaņošana un apstiprināšana, kam sekos iesniegšana Rīgas pilsētas būvvaldē: "No projektēšanas viedokļa darbi ir pabeigti. Projektu plānots noslēgt martā, un tad tiks izsludināts būvniecības konkurss. Tādējādi reālie būvdarbi varētu sākties jūnijā."

Lielās ģildes renovāciju plānots pabeigt līdz 2023. gada nogalei. Šajā laikā tiks atrisinātas nama galvenās tehniskās problēmas – nodrošināta vides pieejamība, pilnīgi nomainīta ventilācijas sistēma, ievērojami uzlabota zāles akustika un paplašinātas labierīcības.

LNSO nosaucis arī galvenās turpmāko koncertu norises vietas. Lai arī līdz sezonas noslēgumam daži koncerti vēl notiks Lielajā ģildē, LNSO koncertēs reģionālajās koncertzālēs, kā tas sākotnēji bija plānots, savukārt no 10. marta cikla "LNSO kamermūzika" koncerti regulāri skanēs Mūzikas namā "Daile".

"Kamermūzikas koncertu vietas izvēlei bija arī apstākļu sakritības moments. 2019. gadā rudenī šeit atskaņojām koncertu, kas bija veltīts lietuviešu komponistam Mikalojam Konstantinam Čurļonim.

Konstatējām, ka šajā zālē ir piemērota akustika un patīkama gaisotne. Zāle dod iespēju skatītājiem būt tuvāk mūziķiem, kas ir būtiski kamermūzikas atskaņošanas tradīcijai un padara mūzikas klausīšanos intīmāku. Arī mūziķi pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem Mūzikas namā "Daile" atbalstīja šo ideju," saka LNSO direktore Indra Lūkina.

Indra Lūkina arī vēsta, ka koncerti, kuros piedalīsies pilns LNSO mūziķu sastāvs, notiks novadu koncertzālēs: Latgales vēstniecībā "Gors", koncertzālē "Cēsis", Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un koncertzālē "Latvija" Ventspilī. LNSO cer, ka arī galvaspilsētas klausītāji labprāt apmeklēs LNSO koncertus ārpus Rīgas.

Lai koncertus padarītu pieejamākus plašākai auditorijai, koncerti, kas sestdienās notiks koncertzālē "Cēsis", sāksies jau pulksten 17. Tādējādi klausītāji pēc koncerta varēs atgriezties mājās arī ar sabiedrisko transportu.

LNSO bērnu koncertcikla "LeNeSOns" un simfoniskās mūzikas atklājēju cikla "Simfoniskais hits ar Goran Gora" koncerti līdz sezonas beigām notiks Lielajā ģildē, savukārt nākamsezon tiksimies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

LNSO diriģents un mākslinieciskais padomnieks Andris Poga, stāstot par jaunajām orķestra mēģinājumu telpām Dailes teātrī, atklāj, ka pagaidu mājvietas meklējumus LNSO sāka jau 2020. gadā. Mērķis bija atrast telpas, kas atbilst visiem nepieciešamajiem parametriem – vieta ir pietiekami liela mēģinājumiem, tā ir pastāvīgi pieejama, tajā ir iespējams glabāt instrumentus. Ar ekspertu klātbūtni tika izskatītas vairākas Rīgas namos pieejamās telpas un kā piemērotāko mēģinājumiem LNSO izvēlējās Dailes teātra foajē daļu.

"Bija vairākas potenciālas mēģinājumu vietas, tomēr Rīgā nav tik daudz telpu, kas atbilstu vajadzīgajiem nosacījumiem. Dailes teātra apskates un akustiskās pārbaudes laikā sapratām, ka nama telpas varētu būt potenciāli piemērotas. Pagājušajā vasarā tur ieplānojām divu lielu simfonisko programmu mēģinājumus, jo skaņa ir viens no būtiskākajiem aspektiem. Veicot profesionālus akustikas mērījumus, kā arī aptaujājot mūziķus, secinājām, ka telpas nav ideālas liela izmēra orķestrim. Līdz ar to tika veikti nopietni telpas uzlabošanas darbi, kas joprojām ir procesā. Eksperti vērtē, ka šie pagaidu risinājumi novērsīs lielāko daļu problēmu," komentē Andris Poga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!