Foto: Publicitātes foto

Mazās Mežotnes pils koncertsezonu 25. septembrī pulksten 19 noslēgs duets –pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko un vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, spožais pianists Reinis Zariņš.

Kā "Delfi" informē organizatori, koncertā skanēs Georgija Sviridova vokālā mūzika.

Abi mākslinieki jau vairakkārt ļoti veiksmīgi sadarbojušies uz skatuves, un sadarbība arī ir vainagojusies ar panākumiem – par Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzikas programmu, kas pērn 4. augustā "Jūrmalas festivāla" noslēgumā izskanēja Dzintaru koncertzālē, viņi saņēma Lielo mūzikas balvu 2020 kategorijā "Par izcilu interpretāciju".

Dziedātājs Aleksandrs Antoņenko Mazajā Mežotnes pilī jau viesojies vairakkārt, 2019. gada vasarā kopā ar koncertmeistari Lailu Holbergu atskaņojot Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Jāņa Mediņa, Alfrēda Kalniņa un Jāņa Kalniņa skaistākās solodziesmas, bet 2020.gadā – krievu komponistu operu ārijas. Savukārt pianists Reinis Zariņš Mazajā Mežotnes pilī koncertēs pirmoreiz.

Kopš 2004.gada Aleksandrs Antoņenko ir starptautiski atzītākais Latvijas tenors, kuru angažē lielākie pasaules operteātri Ņujorkā, Vīnē, Londonā, Romā, Milānā, Diseldorfā, Berlīnē, Frankfurtē, Minhenē, Grācā un citur. 2008. gadā debitēja Zalcburgas festivālā titullomā Dž. Verdi operā "Otello", piedalījies Zalcburgas Lieldienu un Savolinnas festivālos.

Dziedātāja repertuārā ir vadošās tenora partijas: no tām visslavenākā - titulloma Džuzepes Verdi operā "Otello". Viņš dziedājis arī Kavaradosi (Dž. Pučīni "Toska"), Turidu (P. Maskanji "Zemnieka gods"), Kanio (R. Leonkavallo "Pajaci"), De Grijē (Dž. Pučīni "Manona Lesko"), Kalafs (Dž. Pučīni "Turandota"), Gabriels Adorno (Dž. Verdi Simons Bokanegra), Radamess (Dž. Verdi "Aīda"), Diks Džonsons (Dž. Pučīni "Meitene no Rietumiem"), Dons Hosē (Ž. Bizē "Karmena"), Samsons (K. Sensānsa "Samsons un Dalila"), Princis (A. Dvoržāka "Nāra"), Hermanis (P. Čaikovska "Pīķa dāma"), Ismails (Dž. Verdi "Nabuko") u.c.

Antoņenko Saņēmis Lielo mūzikas balvu 2003 par vokālo sniegumu operu izrādēs un Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumā; tāpat dziedātājs ir Jusi Bjerlinga balvas, Austrijas "Grand Prix de la Culture" un Latvijas "Izcilības balvas kultūrā" laureāts, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris.

Pianistes Reinis Zariņš ir viens no mūsdienu izcilākajiem pianistiem ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Uzsācis apgūt klavierspēli septiņu gadu vecumā, Reinis Zariņš debitēja kā solists ar orķestri jau desmit gadu vecumā, un vēlāk guva godalgas 11 starptautiskos pianistu konkursos. Reinis ir arī vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015, 2020) un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks. Pēc mācībām Jāzepa Mediņa un Emīla Dārziņa mūzikas skolās studiju gaitas Reini veda uz Jēla Universitātes Mūzikas skolu (ASV) un Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. Nozīmīgākie skolotāji un padomdevēji Reiņa mūzikas ceļā ir bijuši Boriss Bermans, Kristofers Eltons, Rafi Haradžanjans un Renē Salaks.

Pianists ir piedalījies daudzos prestižos festivālos: Lucernas festivālā, "Kremerata Baltica" festivālā, Bātas, Norfolkas un Jaunskotijas starptautiskajos mūzikas festivālos. Viņš muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs: Amsterdamas "Concertgebouw", Ņujorkas Kārnegī centra Veila zālē, Londonas Vigmorzālē, Maskavas Čaikovska zālē. Teicamā saskaņā spēlējis ar diriģentiem Andri Pogu, Atvaru Lakstīgalu, Aināru Rubiķi, Pjēru Bulēzu, Pēteru Etvešu, Pavlo Erasu-Kasado, Juhu Kangasu, Djego Masonu, kā arī muzicējis ar "Londonas Filharmoniķiem", "Maskavas virtuoziem", Maskavas Valsts kamerorķestri, "Kremerata Baltica", Ostrobotnijas kamerorķestri un labākajiem Latvijas orķestriem. Viņa koncerti translēti ne vien Latvijas Radio 3 viļņos, bet arī BBC Radio 3, Ziemeļvācijas Radio, Polijas Valsts Radio un King FM raidstacijās. Savukārt kamermuzicēšanas smalkumus viņš izbauda saspēlē ar "Trio Palladio", kura debijas albums iznācis 2020.gada februārī zem "Ondine" zīmola. R. Zariņš ieskaņojis vairākus kritiķu augsti vērtētus diskus: studijas albumus Circus & Magic un Jāzeps Vītols – Works for solo piano (Champs Hill Records), kā arī Volfganga Dārziņa Klavierkoncertu un Lūcijas Garūtas klaviermūziku (Skani produkcija). 2019. gadā iznācis albums "Kreisleriana. Octagon" ar Šūmaņa un Dzenīša opusiem.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!