"Mēs pašlaik uz skatuves varētu spēlēt piecas stundas pēc kārtas," neilgi pirms gaidāmā leģendārās grupas "Pērkons" 30.jubilejas koncertturnejas noslēguma koncerta portālam "Delfi" saka grupas basģitārists Juris Sējāns, kurš ar prieku dalās atmiņās par laiku no pirmā koncerta Latvijas Mākslas akadēmijas karnevālā līdz pat šim brīdim, ļaujot ielūkoties arī vēsturiskās fotogrāfijās, kas tapušas pat pirms 30 gadiem.

Atmiņu ir daudz un tās dažubrīd sajaucas, tomēr katru no tām caurvij emocijas, patiesums, dzīvesprieks un mūzikas mīlestība. Pats Sējāns teic, ka "mūzika ir gēnos" - viņa ģimenē, pateicoties vecāku mūzikas mīlestībai, visi četri brāļi ne vien pabeiguši mūzikas skolu, bet arī turpmākās dzīves laikā piesaisti šai mākslai nav zaudējuši.

"Mūsu koncertā piedalīsies arī mūsu bērni, kuri jau ir vērā ņemami mūziķi. Ievas dēls Matīss Akuraters, Jura meita Justīne Kulakova, Leona dēls Reinis Sējāns un mans puika Valters Sējāns," atklāj mūziķis.

Pirmais grupas "Pērkons" koncerts notika 1981.gadā, Latvijas Mākslas akadēmijas karnevālā. "Tolaik karnevāla pasākumiem meklēja progresīvus mūziķus no Latvijas Mūzikas akadēmijas. [Grupas komponists, taustiņinstrumentālists un komponists Juris] Kulakovs bija sācis rakstīt mūziku, sakrājās programma, daļa grupas biedru tika pārņemti no "Menueta"," par pirmo koncertu stāsta Sējāns un piebilst, ka rokgrupas pirmā koncerta laikā repertuārā bijušas jau vismaz pārdesmit dziesmu.

Tajā pašā gadā "Pērkons" uzstājās "Kuldīgas vasarā", kur lielākoties uz skatuves kāpa estrādes mākslinieki. "Funkcionāri mūs norāva no skatuves. Tas bija ekspresīvi, ar pirotehniku, viss bija baigi forši! Tolaik modē bija estrāde, bet mēs gājām ar roku, visi šķībi skatījās," smaidot atceras Sējāns.

Pirmoreiz grupas darbība tika aizliegta 1983.gadā. "Neraugoties uz to, ka tikām aizliegti, tas bija svētīgs periods, jo pie Ievas Akurāteres mājās uztaisījām ierakstu studiju, kur ierakstījām albumus "Zibens pa dibenu" un "Mākslas darbi"," stāsta mūziķis.

Sējāns atceras, kā dziesmas ceļojušas no rokas rokā. "Ieraksti izplatījās mežonīgā ātrumā. Kādas tur autortiesības? Skaidrs, ka tas viss bija nelegāli, bet popularitāte uzkāpa mežonīgi".

Grupas darbība tika atjaunota 1984.gadā, kad "Pērkons" sāka strādāt kopā ar Imantu Kalniņu pie rokoperas "Ei, jūs tur!". "Imants Kalniņš ļoti palīdzēja. Arī viņš bija tāds disidents, no viņa baidījās."

Otro reizi grupas darbība tika aizliegta 1985. gadā, pēc bēdīgi slavenā Ogres koncerta, kad fani pēc pasākuma izdemolēja vilciena vagonus. Taču 1987. gadā darbība tika atjaunota un "Pērkons" atgriezās, lai kļūtu par 80. gadu otrās puses un Atmodas laika spožakajiem vēstnešiem latviešu rokmūzikā.

"Tas laiks bija zīmīgs ar uzstāšanos "Liepājas Dzintarā", kas bija arī mūziķu konkurss," atceras Sējāns un pauž nožēlu, ka pašlaik lielākā daļa festivālu vairs nav tādi, kurus mūziķi gaida ik gadu un uztver gluži kā sava talanta un spēju noteicēju – tādu kā "muzikālo līmeņrādi". 1987.gadā grupa kļuva par šī līmeņrāža laureātiem un gada nogalē "Gandrīz tautasdziesma" ieguva trešo vietu arī "Mikrofona" aptaujā.

"Pērkona" dziesmas allaž "Mikrofona" aptaujās ierindojās pirmajā desmitniekā, taču par triumfa mirkli kļuva 1989. gada nogale, kad dziesma "Mēs pārtiekam viens no otra" šajā aptaujā uzvarēja un ieguva godpilno pirmo vietu.

Kā vienu no lielākajiem "Pērkona" dziesmu iedvesmotājiem Sējāns min dzejnieku Māri Melgalvu. "Māris bija ģeniāls dzejnieks, viņš muzikāli salika kopā vārdus. Kad Juris dabūja pirmo viņa grāmatatu, uzreiz radās lieliskas dziesmas," viņš stāsta un piebilst, ka Kulakovs vienmēr rakstījis mūziku "uz teksta".

"Dzejniekam jābūt īpašam ritmam – ja komponists ķeras tam klāt, melodija atnāk pati, tomēr veidojas impulss, kurš ir no dzejnieka nācis," skaidro mūziķis.

Jubilejas turnejas noslēguma koncertā Sējāns un pārējie "Pērkona" dalībnieki klausītājiem sola "dziesmas no visiem laikiem". "Dažas būs iestudētas no jauna, tomēr šis būs rokkoncerts, kas atšķirsies no tā, ko darījām pēdējos gados – sadarbošanās ar orķestriem, koriem. Šis būs īsts rokkoncerts, bet starpbrīdī muzicēs mūsu draugi" stāsta Sējāns.

Atgādinām, ka grupas "Pērkons" 30. jubilejas turnejas noslēguma koncerts notiks 1. maijā, koncertzālē "Palladium".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!