Foto: F64

"Ja ir daudz labu debitantu, tā ir vislabākā zīme, jo ir nākotne, ir, kas raksta, sacer, dzied un spēlē," īsi pirms Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas sarunā ar laikrakstu "Latvijas Avīze" teic Latvijas Mūzikas ierakstu producentu apvienības vadītāja Elita Mīlgrāve.

Mīlgrāve, kura ir arī izdevniecības "Mikrofona ieraksti" vadītāja, arī teic, ka šogad ir nedaudz mazāk ierakstu, kā iepriekšejos gados.
"Pērn izdevām mazāk ierakstu, vairāk visi pašlaik pārcilā vecos katalogus, skatās, ko no tā var vēlreiz izdot, pārizdot, gatavot kompilācijas, balstoties uz to, kas līdz šim radīts. Pašlaik Gada balvā vairs nedominē ierakstu kompānijas, mākslinieki lielākoties vai nu izdod paši sevi – "Instrumenti", "BrainStorm" –, vai sadarbojas ar mazākām kompānijām," stāsta Mīlgrāve.

Tas ir izplatīts arī pasaulē, taču, kāuzsver viena no pieredzējušakajām Latvijas mūzikas biznesa pārstāvēm, patlaban viss atgriežoties vecajās sliedēs. Mūziķim nepieciešami profesionāli partneri ierakstu kompānijas personā, kas palīdz ierakstam nonākt līdz klausītājam, šis process ir garš un sarežģīts.

Par 28. februārī gaidāmo Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas ceremoniju, Mīlgrāve teic, ka tagad to rīkot esot vieglāk, jo krīzes sākumposms ir pagājis un svinīgais vakars atkal notiek Latvijas Nacionālajā operā.

"Pirms trim gadiem neviens nesaprata, ka patiesībā bijām zem lielas jautājuma zīmes, vai vispār notiks pasākums – uztaisījām Gada balvu, balstoties uz pašiem rīkotājiem, sponsori bija tehniskie darbinieki. Toreiz operā izdevās ļoti skaists koncerts. Tagad ir vieglāk, trakais krīzes sākumposms, kad visi bija nobijušies un neviens negribēja tērēt, ir pagājis, lai arī ar mūzikas atbalstīšanu nekad nav bijis viegli, tāpat neesam saņēmuši ne santīma no kādiem fondiem vai ministrijām, cīnāmies paši saviem spēkiem," atceras pasākuma producente.

"Tie, kas piedalās, kas saņem vai nesaņem balvas, atzīst, ka tas ir brīnišķīgi, – vienreiz gadā sanākt kopā, apkopot, izvērtēt, izteikt atzinību, radīt prieku balvu saņēmējiem un nominētajiem. Uzvarētāji ir visi – ja no lielā pretendentu skaita tu esi iekļuvis piecniekā, tas jau ir brīnišķīgi. Mēs darām labu darbu un rušinām Latvijas ierakstu lauciņu," gandarījumu neslēpj Mīlgrāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!