Foto: DELFI

Pavisam drīz – 13. decembrī "Arēnā Rīga" atkal dārdēs britu rokgrupas "Muse" iespaidīgie akordi. Tiek solīta grandioza skatuve un nepārspējams rokmūzikas uzvedums, kas tikai nostprinās "Muse" pozīcijas labāko šī brīža koncertgrupu spicē. Pāris nedēļas pirms koncerta, ar grupas bundzinieku Dominiku Hovardu sazvanījās radio SWH ētera personība Artis Dvarionas, lai iztaujātu gan par Rīgā gaidāmo koncertu, gan filrtēšanu ar dabstepu un to vai "Muse" gribētu spēlēt Ķīnā.

Artis Dvarionas: Sveiki, vai es runāju ar kādu no "Rocket Baby Dolls"?

Dominiks Hovards: (smejas) Jā, tu runā. Šeit Dominiks.

AD: Atvaino, es tikai jokojos. Te Artis Dvarionas no Radio SWH. Kā "Muse" šobrīd klājas?

DH: Paldies, labi. Šobrīd esam Vīnē, Austrijā. Gatavojamies koncertam. Paspējam nedaudz apskatīt pilsētu. Visi jūtas labi, ir veseli un labā noskaņojumā

AD: Pirmo reizi es "Muse" redzēju 2004. gadā, Vācijā. Godīgi sakot, pirms tam nebiju liels grupas fans, bet šis pirmais koncerts mainīja manu viedokli. Kopš tās reizes esmu jūs redzējis vēl vismaz trīs reizes, un "Muse" koncerti ar katru gadu kļūst arvien labāki un labāki. Kā top tik nevainojami šovi?

DH: Galvenokārt jau tas notiek tāpēc, ka darām lietu, kas mums patīk. Mums patīk spēlēt uz lielajām skatuvēm un patīk būt radošiem. Lielu uzmanību pievēršam uzvedumam, skatuves dekorācijām, daudz izmantojam video un cito vizuālos efektus, kas papildina mūziku. Koncerta sagatavošanas procesā paši sekojam līdzi, kā viss top, šis personiskais moments ir ļoti svarīgs. Arī jaunās turnejas šovs atkal ir solis augšup, jums noteikti tas ir jāredz.

AD: Jaunās koncertturnejas skatuvi esmu redzējis tikai bildēs, un tā ir iespaidīga. Ko mēs varam sagaidīt no "Muse" uzstāšanās Rīgā?

DH: Šīs turnejas šovs ir lielisks, apbrīnojams... Skatuves centrā ir apvērsta milzīga piramīda - ap to notiek viss priekšnesums. Tā griežas un izplešas, un uz tās ekrāniem tuvplānos ir redzama grupa. Šoreiz uzvedums atšķiras ar to, ka ir daudz lielāka iespēja kontaktēt ar pūli. Iepriekšējās, albuma "Resistance" turnejas skatuve bija attālinātāka no skatītājiem, un tagad tas ir arī jauns līmenis mums.

AD: Kas tev šajā radošajā ķēdē - "dziesmu radīšana - ieraksts - koncerti", sagādā vislielāko baudu?

Man patīk viss, bet, šķiet, vislabāk koncertturnejas. Patīk arī radošais process, bet uz skatuves notiek spontānas lietas, spēlējot dzīvajā, tu atdodies mūzikai, tā tevi ved tādā sajūtu ceļojumā, kāds nekad nebūs studijā. Tiesa, arī radošais process ir viens liels ceļojums. Tie ir savā starpā saistīti, bet man patīk doties pasaulē, satikt jaunus cilvēkus un vēl koncertēt. Aptuveni sešus mēnešus mēs pavadām studijā, lai radītu jaunu albumu, bet turnejā mēs pavadam vismaz pusotru gadu, un tad atkal jau gribas doties studijā.

AD: No malas ir radies iespaids, ka jūs grupa strādājat absolūtā vienprātībā. Vai kādreiz jūsu viedokļi atšķiras?

Jā, protams. It īpaši, kad strādājam studijā. Tas piederas pie radošā procesa. Pirms tiek pieņemti lēmumi, mums bieži ir atšķirīgs skatījums. Bet labā lieta ir tā, ka mēs esam trīs un tas ir demokrātisks skaitlis. Dažākārt mēs visi esam vienisprātis, bet kad neesam, zini, vienam pret diviem būt ir grūti.

AD: Trīs vīri - tas ir visdemokrātiskākais grupas modelis.

DH: Jā, jā trīs ir maģisks skaitlis.

AD: Vai taisnība, ka jūs visi trīs esat akadēmiski sagatvoti mūziķi?

DH: Nē, tā īsti nav. Mēs pašmācības ceļā apgūstam aranžijas. Protams, skolas laikā mēs mācījāmies spēlēt dažādus instrumentus. Es pats bungas spēlēju no 12 gadu vecuma. Mets [dziedātājs Metjū Belamijs] apmēram tai pašā vecumā sāka mācīties spēlēt ģitāru, pirms tam viņš mazliet bija mācījies klavierspēli, bet vēlāk viņš to apguva pašmācības ceļā. Mēs visi esam skolas laika draugi un savus instrumentus iemācījies, spēlējot kopā kaverversijas un klausoties mūziku. Mēs esam mācījušies, bet ne studējuši akadēmiski.

AD: Ir grūti nepamanīt "Queen", "The Beatles" un citu klasiķu, ietekmi jūsu skanējumā. Tai pat laikā jūs flirtējat ar jauniem žanriem, piemēram dabstepu. Izskatās, ka jums tas sagādājis prieku.

DH:
Jā, tā ir. Strādājot studijā, meklējām jaunas ietekmes, jaunus izaicinājumus pašiem sev un tam, ko esam darījuši iepriekš. Jaunu muzikālo ideju attīstīšana ir bijis iemesls kāpēc mēs kā grupa joprojām turamies kopā. Mēs cenšamies atrast līdzsvaru starp dažādiem stiliem. Jaunajā albumā tas ir īpaši skaidri redzams, tas ir žanriski un muzikāli daudzveidīgs albums. Piemēram, noklausies pirmās trīs dziesmas un izliksies, ka tās ir trīs dažādas grupas. Mums patīk eksperimenti un jauni muzikāli meklējumi.

AD: Atgriežoties pie jūsu turnejas, pieņemu, ka esat pabijuši daudzviet pasaulē. Kur "Muse" nekad nav bijusi, bet kur noteikti grupai vajadzētu uzspēlēt?

Mēs nekad neesam spēlējuši Indijā un Ķīnā, mums gan ir bijis koncerts Honkongā, bet gribētos uzspēlēt citur šajā valstī, ...tas laikam arī ir viss. Mēs esam spēlējuši visos pasaules kontinentos un lielākajā daļā valstu.

AD: Latvijā jūs esat bijuši divas reizes, vai ir palikušas kādas atmiņas?

DH: Man ļoti patīk Latvija. Rīga ir patiešām jauka pilsēta. Iepriekšējās reizes mēs ar velosipēdiem apbraukājām pilsētu, satikām foršus cilvēkus. Un, ievēroju, ka sieviešu ir vairāk nekā vīriešu. Varbūt tas tikai man tā likās...

AD: Nē, nē, tā ir taisnība. [abi smejas]. Paldies par sarunu, tiksimies koncertā Rīgā.

Intervijas audio ierakstu var noklausīties radio SWH mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!